Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Свобода вже близько? Експерти спрогнозували дату завершення пандемії

  • 06.03.2021, 13:35
  • 9 771

Пандемія коронавірусу закінчиться до початку 2022 року. Хоч і побороти повністю вірус не вдасться, проте обмежувальні заходи можуть бути більше не потрібні

Такі прогнози дав керівник регіонального європейського бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Ханс Клюге в інтерв'ю Welt.

Він зазначив, що за рік про вірус стало відомо набагато більше, відтак і боротися з ним тепер легше. Однак Клюге вважає, що жителям країн Європи поки рано розслаблятися.

Читайте також: Імунітет не врятує: вчені розповіли про небезпеку бразильського штаму COVID-19

Попри те, що всі препарати вже є, процес вакцинації сповільнює недовіра людей. Також у ВООЗ наголошують на небезпеці поширення «британського» та інших штамів коронавірусу, які є заразнішими.

Як побороти пандемію?

Єдиний спосіб уберегти себе та близьких від коронавірусу — це вакцинація і колективний імунітет. Він має бути на рівні 60−70% серед населення, щоб розірвати ланцюг передачі вірусу. Є два шляхи набуття імунітету: перехворіти або вакцинуватися.

За дослідженнями Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки, наразі в Україні рівень колективного імунітету до коронавірусу становить 13−20%.

Схожі новини