Передплата 2024 «Добра кухня»

Уповноважений із захисту державної мови звернувся до Нацполіції

  • 04.03.2021, 11:55
  • 713

Тарас Кремінь просить правоохоронців відреагувати на мовні скандали у Миколаєві та Одесі

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Уповноваженого у Фейсбуці.

«Приниження продавців через те, що вони виконували норму Закону України „Про забезпечення функціонування української мови як державної“ щодо обслуговування українською — неприпустиме. Такі дії повинні однозначно кваліфікуватися за статтею 161 Кримінального кодексу України як умисні дії, спрямовані на розпалювання національної ворожнечі, образу почуттів громадян за мовною ознакою. Ці дії в Миколаєві супроводжувалися приниженням честі та гідності персоналу закладу, а в Одесі — ще й публічним приниженням державної мови», — сказав Кремінь.

За його словами, такі дії, відповідно до ККУ, караються штрафом від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права займати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

У подібних випадках Кремінь радить громадянам України невідкладно звертатися до поліції, завданням якої, відповідно до Закону України «Про Національну поліцію України», є охорона прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави.

Читайте також: Закон про мову: коли почнуть карати порушників

Схожі новини