Передплата 2024 «Добра кухня»

Нічого святого: у Польщі суд виправдав ЛГБТ-активісток, які зробили пародію на ікону Богоматері

  • 03.03.2021, 10:35
  • 573

Польські правозахисники вже назвали судове рішення «тріумфом для руху ЛГБТ+ в найбільш гомофобній країні Європейського Союзу»

Фото АР
Фото АР

У вівторок, 2 березня, польський суд виправдав активісток, яких звинуватили в образі релігійних почуттів за те, що вони додали ЛГБТ-символіку до зображень ікони.

Про це повідомив ресурс AP.

У 2019 році жінки домалювали до зображень діви Марії та немовляти Ісуса «ЛГБТ-веселки» замість німбів. Плакати вони використали на акції проти ворожого ставлення католицької церкви Польщі до ЛГБТ-спільноти.

Одна з підсудних Ельжбета Подлесна заявила, що акція була відповіддю на інсталяцію в церкві Святого Домініка, яка асоціювала ЛГБТ-людей зі «злочинами та гріхами».

Зображення, яке вони створили, пародіювало найшанованішу в Польщі ікону — Богоматір Ченстоховську, більш відому як Чорна Мадонна Ченстоховська. Оригінал ікони зберігається в монастирі Ясна Гура в місті Ченстохова.

Після того, як випадок набув розголосу, аналогічні зображення стали з'являтися і в інших містах, зокрема — у Варшаві.

Трьом жінкам, які організували акцію — Ельжбеті Подлесній, Йоанні Гзирі-Іскандар та Анні Прус — загрожувало до двох років в'язниці. Але суд у місті Плоцьк не виявив жодних ознак злочину, а також встановив, що активісток не мотивувало бажання образити чиїсь релігійні почуття. Тому виправдав їх.

Читайте також: Майже 200 німецьких акторів зробили несподіваний камінг-аут

Схожі новини