Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не вірять у китайську теорію: ВООЗ сумнівається в основній версії виникнення коронавірусу

  • 03.03.2021, 08:45
  • 580

Дослідники Всесвітньої організації охорони здоров'я спростували китайську теорію про те, що коронавірус був занесений в Ухань через заморожені продукти

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Звіт дослідження опублікувало джерело Financial Times.

Російський вчений Володимир Дєдков з Інституту Пастера в Санкт-Петербурзі і Фабіан Леендертца, фахівець з нових захворювань німецького інституту Роберта Коха, заявили Financial Times, що вкрай малоймовірно, що перші випадки Sars-Cov-2, виявлені в Ухані в 2019 році, з'явилися у місті через заморожені або охолоджені продукти.

Обидва науковці входили в команду ВООЗ, яка в січні побувала в Ухані та розслідувала причини пандемії.

Володимир Дєдков зазначив, що зразки заморожених продуктів з ринку морепродуктів «Хуанань» в Ухані, які дали позитивний результат на Sars-Cov-2, ймовірно, були заражені людьми, а не навпаки.

«Дуже складно уявити ситуацію, у якій вся ця продукція надходила на один ринок в Китаї, до того ж — не на найбільший — з різних країн, і все почалося звідти. Ми не заперечуємо цей варіант, але вважаємо малоймовірним, враховуючи факти, які маємо сьогодні», — заявив Дєдков.

Леендертц з Німеччини заявив в окремому інтерв'ю, що, хоча й зараження COVID-19 через заморожені продукти теоретично можливе, дія холодильного транспорту не є найважливішим питанням.

«Якщо вірус транспортується свіжим або замороженим, він все ж не народжується зі шматка пластику. Питання в тому, звідки вірус там узявся. Холодильний ланцюг ніколи не є джерелом», — заявив він.

ВООЗ і більшість західних урядів, як і раніше, скептично налаштовані щодо наукових даних, на яких базуються заяви Китаю. Продовольча і сільськогосподарська організація США заявила, що зараження харчових продуктів і упаковки є надзвичайно рідкісним явищем.

Видання Financial Times також нагадує, що у грудні китайські вчені в східному портовому місті Циндао опублікували документ, в якому детально описано, як вони виявили Sars-Cov-2 на зовнішній упаковці імпортної замороженої тріски.

Того ж місяця у ще одній китайській науковій роботі проаналізували спалах хвороби в Пекіні поблизу гуртового ринку «Сінфаді».

Відповідно до результатів дослідження, багато інфікованих людей були з сегмента ринку, який торгує імпортними лососем, де шість з 3582 зразків риби мали позитивний результат на Sars-Cov-2.

Леендертц, німецький фахівець з нових захворювань, наголосив, що на розслідування не повинна впливати американська преса, звинувачувати у всьому Китай чи вказувати на Пекін.

«Наразі відомо лише, що найближчі родичі вірусу були виявлені у підковоносих летючих мишей на південному заході Китаю і в Камбоджі. Уявлення про географію походження ми не маємо» — підсумував німецький учений.

Читайте також: Імунітет не врятує: вчені розповіли про небезпеку бразильського штаму COVID-19

Схожі новини