Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Міжгайцях оселиться «Свята родина»

Владика УГКЦ Григорій Комар благословив оселю для тих, хто опинився у скрутних житейських ситуаціях

Колись у цьому давньому панському маєтку у Міжгайцях на Самбірщині мирно уживалися психіатричне та наркологічне відділення Самбірської ЦРЛ. І жили б там досі, якби не медична оптимізація. Утримувати великий штат медиків та будівлю виявилося не під силу, відділення переселилися, а маєток перейшов на баланс тодішньої Волебаранецької об’єднаної громади.

Голова ОТГ Григорій Чухрай запропонував споруду Дрогобицько-Самбірській єпархії УГКЦ передати у безкоштовну оренду на десять років. І тепер тут буде реабілітаційний центр «Свята родина», яким керуватиме отець Тарас Яворський - священник-психотерапевт «Карітасу» Дрогобицько-Самбірської єпархії УГКЦ.

Він розповів кореспонденту «ВЗ», що кожен, хто опинився у скрутній ситуації, чи є залежний від наркотиків, алкоголю, азартних ігор, хто не знає, куди сховатися від сімейної тиранії, хто опинився без постійного місця проживання, хто пережив страхіття війни на Сході і не здатний отямитися, може звертатися у центр за психологічною допомогою та знайти прихисток.

Екскурс у те, що буде у Міжгайцях, зробив нам отець Андрій Савка, який на Дрогобиччині опікується таким же кризовим центром уже багато років. Там мешкає зараз 70 осіб, об’єднаних у «Нашу хату» — так назвали свою нову домівку знедолені, які живуть тут своїм життям, укладом і традиціями. Отець Андрій розповідає, що дрогобицький центр уже має своїх випускників — тобто, тих, які успішно пройшли процес адаптації і повернулися у суспільство. У «Нашій хаті» люди знаходять свої половинки, одружуються, народжують дітей.

«Наша хата» сама на себе заробляє. Там є своя ферма, майстерні з ремонту меблів, є навіть кілька магазинів «Секонд-хенд», які приносять дохід. Отець Андрій вважається директором «Нашої хати», має кілька заступників, виховників, зарплату отримують з того, що самі напрацювали. Тримають тісні стосунки з міжнародною організацією «Емаус», яка опікується знедоленими.

Ми перепитали у настоятеля дрогобицької «Нашої хати» о. Андрія Савки, чи на його території не виникають поміж обивателями конфлікти? Бо контингент специфічний… Виявляється, кожен, хто там тимчасово замешкав, спочатку вивчає внутрішні правила співжиття, потім пише заяву, у якій зобов’язується нічого лихого не творити…

Та й часу на лихе, по суті, не зостається. О 7.45 спільна молитва, потім робота по господарству — хтось варить їсти, хтось постачає продукти, хтось порається біля худоби чи у майстерні… Близько одинадцятої дня — кава зі смаколиками, потім повноцінний обід і знову праця. Підвечірок — теж кава, а о сьомій вечора — вечеря. Потім вільний час — телевізор, комп’ютер, прогулянки…

Тепер такий же кризовий центр «Свята родина» діятиме на Самбірщині.

Схожі новини