Передплата 2024 «Добрий господар»

США: перші будинки, надруковані на 3D-принтерах, виставили на продаж

  • 28.02.2021, 16:10
  • 868

На тлі підвищення цін на деревину в США, друк будинків з набагато дешевшого бетону особливо привабливий

Будівельна фірма з Нью-Йорка виставила на продаж надрукований будинок і вже отримала безліч пропозицій щодо купівлі. Житло площею 139 кв. м з трьома санвузлами, двома спальнями і гаражем обійдеться всього в $ 299 000, тобто наполовину дешевше, ніж аналогічний новий будинок у цьому районі, побудований традиційними методами. До того ж на його друк пішло в двічі менше часу, пише HighTech Plus з посиланням на CNBC.

Директор невеликої нью-йоркської компанії SQ4D Ларс Андерсен переконаний, що будівельна індустрія знаходиться на порозі великих змін. Його компанія вже скористалася 3D-принтером для друку демонстраційного будинку в районі Лонг-Айленда, а тепер збирається вперше в США продати другий об'єкт майже вдвічі більшої площі. І зробити це буде не складно, з огляду на шквал дзвінків і повідомлень електронної пошти, що виникли відразу після публікації оголошення про продаж, стверджує Андерсен.

«Ми почали з виробництва маленьких настільних 3D-принтерів і прийшли до думки, що хочемо трансформувати ринок житла та індустрію будівництва», — розповів він. Тому компанія масштабувала свій принтер і, після низки тестів, змогла надрукувати фундамент, внутрішні і зовнішні стіни і інженерні конструкції демо-будинку всього за два дні.

В результаті вийшла міцна, стійка структура з бетону, причому з меншими затратами праці і собівартістю. На тлі недавнього підвищення цін на деревину в США, яке збільшило витрати на будівництво середнього будинку приблизно на $ 26 000, друк будинків з набагато дешевшого бетону особливо привабливий, пише CNBC.

«Ми намагаємося будувати будинки за половину часу і за половину ціни, — сказав Андерсен. — Наша прибуток буде вищим, і ми зможемо довести це на прикладі наших нових проєктів». Компанія планує почати друкувати житло і в інших штатах, зокрема, в Каліфорнії і Флориді.

Вперше будівельний 3D-принтер надрукував двоповерховий будинок торік. Це сталося в Антверпені. Проєкт був реалізований протягом трьох тижнів, і дозволив заощадити близько 60% матеріалів і бюджету у порівнянні з будівництвом такого ж будинку традиційним способом.

Схожі новини