Передплата 2024 «Добрий господар»

Нардепи від "Голосу" вимагають припинити тиск на депутатів фракції у Київраді щодо будівництва меморіалу "Бабин Яр"

  • 28.02.2021, 15:00
  • 668

10 нардепів від "Голосу" оприлюднила заяву із вимогою до керівництва партії припинити тиск на членів фракції у Київраді, щодо рішення про передачу земельної ділянки благодійній організації̈ "Фонд пам'яті "Бабин Яр", яка фінансується російсько-кремлівськими грошима

Про це йдеться у заяві народних депутатів від фракції «Голос», яка опинилася у розпорядженні Еспресо.TV.

Про публічну позицію партії щодо передачі благодійній організації «Фонд пам'яті «Бабин Яр» земельної ділянки в оренду.

Передісторія: 17 лютого 2021 року відбулося засідання політичної ради партії «Голос», де більшістю голосів членів ради було рекомендовано звернутись до депутатської фракції Київської міської територіальної організації партії в Київській міській раді IX скликання із рекомендацією підтримати під час голосування проєкт рішення щодо передачі благодійній організації «Фонд пам'яті «Бабин Яр» додаткової земельної ділянки в оренду для розміщення та обслуговування об’єктів транспортної інфраструктури.

Тому ми, народні депутати України політичної партії та фракції «Голос», більшість з яких є членами партії, що підписалися нижче, висловлюємо глибоке обурення щодо рішення керівництва партії в зв’язку з нашою принциповою позицією щодо неприпустимості реалізації цього проєкту з залученням грошей держави-агресора.

Ми усвідомлюємо необхідність і нагальність увічнення пам'яті однієї з найбільших трагедій в історії українського та єврейського народів. Бабин Яр — це глибока рана, робота над загоєнням якої має бути ґрунтовною та послідовною. На Нюрнберзському процесі було встановлено, що в Бабиному Яру було закатовано до 100 тис. людей. З них — приблизно 70 тисяч українських євреїв, а також тисячі українців, ромів, представників українських націоналістів, і людей з психічними вадами. Бабин Яр — спільна трагедія українського та єврейського народів, яка є частиною нашої національної пам'яті, і меморіал обов'язково має бути збудований.

Наразі існує 2 проєкти Меморіалу: перший — державний, розроблений українськими істориками Національної академії наук, який має широку громадську підтримку. Другий — розроблений БФ «Фонд пам’яті «Бабин Яр», який де-факто є приватною структурою. Ця структура повністю фінансується російсько-кремлівськими грошима. Витоки реалізації ідеї даного проєкту належать В. Рабиновичу (ОПЗЖ).

Ми вважаємо неприпустимим, щоб російськими грошима фінансувалися будь-які проєкти в Україні, в той час, коли на сході триває російсько-українська війна. Переказ української історії вустами росіян та за рахунок грошей російських олігархів є неприйнятним.

Підтримуючи проєкт меморіалу, ми переконані, що його ініціатором має бути держава, а не російські фінансово-промислові групи. Відкритою інформацією є те, що на сьогодні основними жертводавцями та ініціаторами Проєкту меморіалу є російські олігархи Герман Хан, Михайло Фрідман та Павло Фукс, що фінансував «російську весну» у 2014 році у Харкові. Було би наївним припускати, що у державі, що фактично повністю тримається на плечах КГБ-ФСБ, можна стати власником великого бізнеса і олігархом, не маючи відповідних контактів з російськими спецслужбами та не поділяючи ідеологію верхівки Кремля. Чим закінчують російські політики, бізнесмени та громадські діячі, які таких зв'язків не мають і не поділяють кремлівський порядок денний, нам всім добре відомо. Застереження викликає і фігура артдиректора проєкту — Іллі Хржановського, відомого антилюдськими експериментами у своїх фільмах та приязними відносинами з російським неонацистом Максимом Марцинкевичем. Чи можна допустити, щоб артдиректором проєкту жертвам нацистських катувань стала людина, яка у своїх фільмах катує дітей і має зв'язок з неонацистами?

Відтак ми вважаємо, що будувати меморіал, присвячений Голокосту, із значним ризиком впливу на його концепцію кремлівських ідей щодо історії як України, так і Другої світової війни в цілому, та під загальним керівництвом людини, що товаришує з неонацистами — це велика помилка. З прикрістю констатуємо, що була зроблена спроба легітимізувати цей проєкт шляхом залучення до його Наглядової ради низки шанованих діячів української політики та культури, з метою виправдання використання російських грошей і російської ідеї у цьому проєкті. Натомість закликаємо українських та іноземних жертводавців, що висловили бажання взяти участь у фінансуванні спорудження меморіалу, звернути свою увагу на проєкт, що позбавлений будь-якого впливу з боку держави-агресора.

Ми, партія Голос, завжди стояли на тому, що будь які кроки чи поступки в сторону країни-агресора неприйнятні. Співпраця з Росією — це червона лінія, яку ми обіцяли не давати перетинати нашій владі і робити все від нас залежне у цьому. Ми вірні Україні, і у нас ніколи не буде альтернативної позиції в цьому питанні. Саме тому для нас є неприйнятним, якщо вся чи частина фракції Голос в Київській міській раді проголосує за створення національного проєкту з російським фінансуванням.

Рішення про підтримку цього проєкту було ухвалено та донесено до депутатів Голосу Політичною Радою партії Голос, що є керівним органом партії. Цьому передували партійні слухання, до яких були залучені не лише члени партії Голос, але й сторонні особи, де було озвучено достатньо аргументів проти такого рішення. Тим не менш, Політична Рада Партії прийняла протилежне рішення, а також донесла цю позицію членам фракції Київської міської територіальної організації Партії в Київській міській раді IX скликання, з рекомендацією підтримати таке рішення під час голосування в Київраді.

Такі дії нівелюють важливість політичних слухань Партії, а також ставлять під питання здатність дотримання червоних ліній окремими членами Ради. Ми усвідомлюємо, що такий крок був би неможливим без активного втручання Кіри Рудик як голови партії, яка одночасно з посадою голови партії поєднує посаду голови київського осередку партії, і від імені якої депутати київради одержали позицію з рекомендацією голосували «за» проєкт. Вважаємо, що така позиція є зрадою інтересів нашого виборця.

Ми, 10 народних депутатів, що підписались нижче, усвідомлюючи свою відповідальність перед виборцями, в ситуації, що склалась вимагаємо:

Припинити тиск з боку керівниці партії на депутатів Київської фракції «Голос» щодо підтримки під час голосування проєкту рішення щодо передачі Благодійній організації «Фонд пам'яті «Бабин Яр» додаткової земельної ділянки в оренду для розміщення та обслуговування об’єктів транспортної інфраструктури.

Відкликати позицію політичної ради політичної партії «Голос» з рекомендацією підтримки під час голосування проєкту рішення щодо передачі благодійній організації «Фонд пам'яті «Бабин Яр» додаткової земельної ділянки в оренду для розміщення та обслуговування об’єктів транспортної інфраструктури до 1 березня.

Внести зміни до статуту партії та Положення про Фракцію, де чітко прописати санкції за порушення червоних ліній членами партії та фракції, включно з керівництвом, до 31 березня.

Під документом підписалися: Соломія Бобровська, Ольга Стефанишина, Галина Васильченко, Олександра Устінова, Юлія Клименко, Володимир Цабаль, Роман Лозинський, Андрій Шараськін, Наталія Піпа, Ярослав Юрчишин.

Схожі новини