Передплата 2024 ВЗ

Електробус без водія: у Європі вперше запустили безпілотний громадський транспорт

  • 27.02.2021, 10:10
  • 581

В іспанському місті Малага вперше у Європі запустили безпілотний громадський транспорт. Вулицями їздитиме електробус без водія

Автобус курсуватиме по колу, яке зʼєднає порт і центр міста. Протяжність маршруту — 8 кілометрів. Транспорт обладнано датчиками та камерами. Про це пише з посиланням на The Guardian, пише Бабель.

«Автобус завжди знає, де він перебуває і що навколо», — сказав Рафаель Дурбан Кармона, який очолює підрозділ іспанської транспортної компанії Avanza.

Світлофори у місті отримали спеціальні датчики, які «повідомляють» електробусу про червоне або зелене світло. Також у транспорті вбудували штучний інтелект, який самостійно навчається й отримує досвід під час поїздок. Салон вміщує 60 пасажирів.

Це перший подібний проєкт у Європі, коли повноцінний громадський транспорт запустили без водія, і він їздить вулицями міста. Поки що в кабіні такого електробуса перебуватиме водій, який зможе перебрати на себе керування в екстрених випадках. До того ж іспанське законодавство ще не регулює можливість роботи безпілотного транспорту.

Схожі новини