Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хочеш працювати у владі – вчи державну мову!

Приблизно 150 тисяч наших співвітчизників, які працюють у різних органах влади, із середини літа повинні будуть скласти іспит на знання української

Якщо провалять екзамен, на високі посади їх не допустять. Про це нагадала громадянам голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська.

Відповідно до ухваленого у 2019 році Закону «Про функціонування укра­їнської мови як державної», усі депута­ти і посадові особи органів місцевого самоврядування з 16 липня 2021 року зобов’язані володіти державною мо­вою та послуговуватися нею під час виконання службових обов’язків. Тести прийматимуть у спеціальних центрах, які функціонуватимуть у великих міс­тах. Належне знання державної мови має бути підтверджено сертифікатом.

Ідеться про претендентів, які ви­явили бажання обійняти ті чи інші поса­ди у владних кабінетах. Тим, хто вже є чиновником, на екзамени іти не треба буде. Але українською мають володіти вільно.

А тим часом…

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до міністра оборони Андрія Тарана через інцидент, який виник у СШ № 11 Дніпра. У цю школу прийшли армійці, щоб агітувати школярів вступа­ти у військові виші. При цьому більшість з них спілкувалася з учнями російською. До гостей із зауваженням про необхід­ність розмовляти державною мовою звернувся 11-класник Михайло Пономаренко. Через це на нього з образами накинув­ся представник військкомату. Батько старшокласника на сво­їй сторінці у Фейсбуці передав зміст погроз його синові з боку офіцера: «Ти хто такий? Самий умний? Ми в гостях нармально папрасілі по рускі, а ти бикуєш, ідьош на дібільниє принципи, упоратий свідомий. Может с тобой провєсті бєсєду, щоб по­важав старших та помалківал?».

Схожі новини