Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Схвалена поквапно: львівські депутати виступили проти вакцини Covishield

  • 25.02.2021, 19:30
  • 3 112

Сьогодні, 25 лютого, на пленарному засіданні сесії ЛМР депутати "Європейської Солідарності" звернулися до міністра охорони здоров’я України та міського голови Львова щодо вакцинації проти Covid-19 для українців. Депутати стурбовані якістю вакцини. На думку науковців, вакцина Covishield схвалена поквапно, адже виробник не завершив «перехідне дослідження» препарату на індійцях

Як пише «Четверта студія», відповідне звернення озвучив депутат ЛМР від «Європейської Солідарності» Роман Грицевич.

«Звертаюся до Вас не лише як депутат ЛМР, але і як лікар, в Україну з Індії прибула вакцина проти Covid-19, 500 тисяч доз Covishield. Згідно з повідомлення міністра охорони здоров’я Максима Степанова, цей препарат є аналогом, виготовленим за ліцензією Oxford-Astra Zeneca. Першочергово мають щепитись медичні працівники.

Проте група з питань захисту прав пацієнтів All India Drug Action Network заявляє, що із затвердженням Covishield поквапилися, оскільки виробник не завершив «перехідне дослідження» вакцини на індійцях.

Незрозуміло, яка наукова логіка спонукала провідних експертів схвалити цю сумнівну вакцинацію. Ба більше, це є порушенням критеріїв, викладених у проєкті нормативних положень щодо розробки вакцин проти COVID-19, опублікованих Центральною організацією зі стандартизації лікарських засобів Індії (CDSCO) 21 вересня 2020 року.

Одна доза (0,5 мл) містить: рекомбінантний аденовірус шимпанзе, кодуючий спайковий глікопротеїн. Вироблено у 293 клітинах генетично модифікованих нирок ембріону людини (НЕК). Цей продукт містить генетично модифіковані організми (ГМО). Рішення про затвердження в повному обсязі вивченої вакцини, навіть у рамках прискореного процесу, викликає більше запитань, ніж відповідей.

Читайте також: «Милість Божа»: індійську вакцину в Україні зареєструвала фірма-одноденка

Інститут сирватки крові натомість обіцяє, що спробує провести перехідне випробування вакцини в Індії в лютому, 2021 року.

Також за даними Інституту сирватки Індії, вакцина Covishield може бути протипоказана у низці випадків: важка алергічна реакція; підвищена температура тіла; порушення згортання крові або вживання антикоагулянтів; ослаблений імунітет; вагітність; грудне годування; використання іншої вакцини проти коронавірусу.

Найпоширенішими можливими побічними ефектами вакцини Covishield можуть стати: біль, почервоніння, свербіж, набряк або синці в місці ін’єкції, втома, озноб або гарячка, біль голови, нудота, біль у суглобах або м’язах. Вакцина також може спричинити утруднення дихання.

Крім того, фіксують блювоту та діарею. Серед рідкісних побічних ефектів було зафіксовано також зниження апетиту, запаморочення, пітливість, болі в животі та висипання", — йдеться у зверненні.

Схожі новини