Передплата 2024 «Добра кухня»

В Ізраїлі міняють вакцини на посольства

  • 24.02.2021, 12:30
  • 669

Ізраїль передасть тисячі порцій вакцини деяким державам в обмін на перенесення їх посольств в Єрусалим

Першим отримає п'ять тисяч доз вакцини з ізраїльських запасів — Гондурас, який переніс своє диппредставництво в ізраїльську столицю, передають Деталі з посиланням на високопоставлене ізраїльське джерело.

Також щеплення отримають Гватемала і Чехія, які пообіцяли свою дипломатичну підтримку Ізраїлю на зовнішньополітичній арені, а також перенести свої посольства в Єрусалим. Ці три держави в минулому дали зобов'язання відкрити дипломатичні представництва в ізраїльській столиці. Прага має намір зробити це вже наступного тижня.

Раніше армійська радіостанція «Галею ЦАХАЛ» повідомляла про те, що Нетаньягу міркує про те, щоб поділитися вакциною з однією із держав, з яким Ізраїль не має дипломатичних відносин, в обмін на нормалізацію.

Генеральний директор міністерства охорони здоров'я професор Хезі Леві повідомив, що компанії-виробники препарату знають про такі рішення.

У канцелярії глави уряду підтвердили цю інформацію і повідомили, що прийняли рішення допомогти кільком державам, які звернулися до Ізраїлю, і виділять їм символічні партії препарату. Тим більше в країні є надлишки вакцини, які не використовуються.

Також в канцелярії додали, що частину вакцин передадуть до Палестинської автономії для того, щоб палестинські медики могли зробити щеплення. Раніше деякі активісти і іноземні ЗМІ критикували Ізраїль за «відмову» вакцинувати палестинців, наполягаючи на тому, що окупувавши частину Палестинську автономії, Ізраїль зобов'язаний провести там масову вакцинацію.

Втім, в Ізраїлі аргументували, що за угодами Осло, саме палестинська адміністрація несе відповідальність за охорону здоров'я, включно із вакцинацію населення.

Попри це, Ізраїль все одно передав тисячі доз вакцини палестинцям, а також сприяв ввезенню на територію автономії російської вакцини «Супутник V».

Глава уряду Біньямін Нетаньягу прокоментував інформацію про те, що в Ізраїлі можуть виснажитися запаси вакцини. За його словами, цього не станеться. Він обговорював це питання з генеральним директором Pfizer, також в країну надходять партії препарату від компанії Moderna.

Схожі новини