Передплата 2024 «Добра кухня»

У Швеції заарештували шпигуна, який зливав інформацію Росії

  • 23.02.2021, 11:10
  • 588

У Швеції викрили місцевого шпигуна, який зливав Росії інформацію про Volvo та Scania

Прокуратура Швеції звинуватила 47-річного громадянина країни у шпигунстві на користь Росії за грошову винагороду. Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на сайт прокуратури Швеції.

Прокуратура встановила, чоловік незаконно переносив інформацію з робочих комп'ютерів на особистий, а потім на USB-накопичувачі. Також він фотографував деякі матеріали з екрана робочого комп'ютера.

«Працюючи консультантом на попередньому місці роботи, він отримував матеріали з метою надання інформації іноземній держав», — розповів прокурор Матс Люнгквіст.

Шпигуна затримали під час однієї із зустрічей з російським дипломатом, якому він передавав інформацію. Тоді обвинувачений отримав від дипломата 3,3 тисячі доларів.

Його арештували ще в лютому 2019 року, однак обвинувачення висунули тільки через два роки.

Прокурор зазначив, що гроші, які отримував обвинувачений швед, показують, наскільки Росія цінила отриману інформацію. У прокуратурі вважають, що дії обвинуваченого шведа могли поставити під загрозу безпеку країни.

Водночас агентство SVT уточнює, що чоловік передавав росіянам інформацію щодо компаній Volvo Cars та Scania CV, де він працював консультантом.

Схожі новини