Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У лютому за "комуналку" доведеться віддати кругленьку суму

  • 22.02.2021, 18:15
  • 832

В Україні витрати на комуналку за січень збільшилися на 800-1000 грн. Уже в кінці опалювального сезону може значно подорожчати електроенергія, крім того, постачальникам дозволять підвищити ціни на опалення й гарячу воду

Про те, як і чому зміняться ціни на «комуналку» і скільки доведеться заплатити в лютому, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Як і на що виросли тарифи?

  • на розподіл газу (абонплата) — до 100%;
  • на холодну воду — на 22%;
  • на електроенергію — на 78 грн за умови споживання понад 100 кВт*год.

І хоча під тиском Офісу президента облгаззбути і знизили заднім числом тарифи на газ до 6,99 грн. за кубометр, вартість розподілу блакитного палива (т. зв. абонплата), яку платимо облгазам, зросла на 30−100%.

Також подорожчали холодна вода й електроенергія. Плюс до всього, через холодний січень споживання тепла збільшилася на 10% (водночас пропорційно зростуть і суми в платіжках). За підрахунками голови комітету з питань житлово-комунального господарства Громадської ради при КМДА Олега Попенко, як наслідок, суми в платіжках збільшилися на 800−1000 грн.

«Ще в грудні НКРЕКП затвердила зростання тарифів на холодне водопостачання і водовідведення в середньому приблизно на 22% по країні. Гаряча вода та опалення також подорожчали в середньому на 12%.

До того ж із 1 січня всі домогосподарства країни платять на 78 грн. більше за електроенергію через скасування пільгового тарифу", — розповідає Попенко OBOZREVATEL.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 19 лютого сказав у Верховній Раді, що уряд ухвалив цілих вісім кроків для того, щоб утримати вартість «комуналки». Проте всі нововведення стосуються винятково газу, тепла та гарячої води.

Що ухвалив Кабмін:

  • до кінця опалювального сезону тариф на газ не змінюватиметься;
  • гарячу воду й опалення також чіпати не будуть, але за це доведеться заплатити з бюджету;
  • після опалювального сезону розроблять нові тарифи.

А всі, хто не має змоги оплачувати «комуналку», можуть претендувати на субсидії. Шмигаль запевняє, що грошей вистачить на всіх, мовляв, тільки в січні на компенсацію високих витрат направили близько 5 млрд. грн.

«Зараз в Україні 3 млн. субсидіантів, ще 1,8 млн. отримують пільги. Субсидій вистачить на всіх, хто цього потребує. Фінансування вже склало 5 млрд. (у січні). Значно спростили доступ до субсидій, більшість одержує їх після звернення. 572 тис. сімей отримують близько 570 грн. компенсації високих тарифів на електроенергію», — підсумував прем'єр-міністр.

Найвідчутніше подорожчання — для тих, хто опалює будинок електроенергією. Так, раніше ті, хто використовує 3000 кВт*год на місяць, могли платити всього 2,7 тис. грн, а зараз — уже 5 тисяч. Тобто витрати зростуть на 1,3 тис. грн.

Що може подорожчати після опалювального сезону?

  • газ (залежно від рішення Кабміну);
  • електроенергія (є кілька сценаріїв);
  • опалення й гаряча вода (утримувати ціни перестануть).

Кабмін ставить завдання до кінця року вартість газу залишити на рівні 6,99 грн. за кубометр. Це планують зробити за рахунок введення річних цін. Один зі сценаріїв передбачає, що всіх споживачів автоматично переведуть на нові угоди.

«Якби Кабмін нічого не робив, могло б бути зростання цін. Але Кабмін цього не дозволить. Ми постараємося зробити так, щоб і до кінця року платили не більш ніж 6,99 грн. Існує великий ризик: якщо нічого не робити, ціна зросте. У нас є варіанти, як діяти», — розповів в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко 16 лютого на форумі «Україна 30».

Читайте також: Індексація пенсій у березні: хто і скільки отримає

А ось тариф на електроенергію, ймовірно, буде рости вже з 1 квітня, в усякому разі в цьому впевнений Олег Попенко. За його словами, в Кабміні вже поміняли плани: спочатку хотіли підвищити ціни для тих, хто витрачає більш як 300 кВт*год на місяць, тепер хочуть для тих, хто витрачає понад 500 або навіть 1000 кВт*год.

У травні пройдуть конкурси на вибір компаній управління для обслуговування багатоквартирних будинків. Оскільки майже всі компанії працюють в умовах збитковості, Олег Попенко впевнений, що вже в травні вони підвищать вартість квартплати на 20%. Приблизно в цей же час більшість міст може затвердити нові тарифи на вивезення твердих побутових відходів.

Уникнути зростання тарифів не вдасться. І хоча влада не хоче псувати рейтинг, рано чи пізно Україні доведеться домовлятися про новий кредит із МВФ, а вони з регульованим тарифом на газ грошей не дадуть.

Схожі новини