Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Понеділок – день важкий...

Ми звикли ненавидіти понеділок, адже саме в цей день ми почуваємося найгірше. Ця проблема досить розповсюджена. А як її позбутися?

Якщо в будні дні ви лягаєте спа­ти об 11-й вечора, а прокидаєтеся о 7-й, організм звикає до такого роз­порядку. Але у вихідні розпорядок відчутно порушується, і ви лягаєте спати пізніше, а прокидаєтеся ледь не вдень, створюючи тим самим не­сприятливі умови для свого мозку.

Важливо не тільки, скільки ви спите, а й те, коли ви спите. На­віть якщо ви проспали необхідні 8 годин, вранці відчуття все одно можуть бути не з найкращих, якщо ви лягли спати в незвичний для вас час.

Є речі, які визначають, коли ор­ганізму найкраще спати: чутливість до світла; генетичні схильності.

Вчені підтвердили теорію про те, що ми можемо бути як «совами», так і «жайворонками». Ще сильніше ускладнює ситуацію те, що ці біо­логічні ритми можуть змінюватися з віком, і якщо в молодості ви лю­били вставати пізніше, то в зрілому віці можете легко перетворитися на «жайворонка».

Навіть якщо ви шляхом спосте­режень з’ясували, що найкраще почуваєтеся, коли лягаєте о 10-й вечора і прокидаєтеся о 7-й, не факт, що у вас вийде дотримува­тися такого режиму. Можливо, через роботу доведеться вставати раніше, а через друзів доведеться розважатися і до опівночі.

Найгірше, якщо ви працюєте по змінах. Дослідження показали, що люди, які працюють вночі, більш схильні до діабету і хвороб серця.

Висипляйтесь у будні дні. Ви напевно знаєте, скільки годин сну вам потрібно, щоб почуватися добре. Їх брак призводить до бажання «відіспатися» у вихідні. А це призводить до жахливого самопо­чуття в понеділок.

Вставайте рано у вихідні. Звучить не дуже, але хоча б спро­буйте. Прокиньтесь в суботу і не­ділю в такий час, як і в будні дні, і постежте за своїм самопочуттям у понеділок. Воно повинно покра­щитися.

Спіть вдень. Якщо ви виріши­ли подрімати у вихідний, то краще робити це в проміжок з 12-ї до 16-ї дня і спати не більше 30 хвилин.

Сонячне світло по понеділ­ках. Якщо самопочуття в понеді­лок залишає бажати кращого, то спробуйте вийти на сонце. Як ви пам’ятаєте, одним з головних фак­торів, що впливають на сон, є чутли­вість до світла, яке визначає рівень мелатоніну. Вийшовши на сонце, ви почуватиметеся менш сонними.