Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Продукти, які завжди повинні бути на кухні

  • 20.02.2021, 17:50
  • 5 994

Дієтологи назвали кілька продуктів, які повинні бути в раціоні кожної родини

Лікарі розповіли про головні складові здорового і збалансованого раціону, пише cursorinfo.

Боби і безглютенові крупи

Гречка, кіноа, бурий рис, амарант — все це прекрасні джерела корисних вуглеводів, цінної клітковини і мікроелементів, а також вітамінів групи В, марганцю і магнію (і в них не міститься глютен)

Що стосується бобових культур — нуту, квасолі, гороху, сої, то вони також дуже поживні, багаті на білок, вуглеводи, залізо, магній, фосфор, кальцій, калій і вже згаданими вітамінами групи B.

Горіхи і насіння

Різні горіхи і насіння — неймовірно цінне джерело поживних речовин: здорових жирів, білків, клітковини і безлічі вітамінів і мінералів. Якщо будете їсти хоча б жменьку мигдалю, кеш'ю, волоських горіхів в день і додавати в страви насіння Чіа, льону і гарбузове насіння, то уникнете безліч захворювань і поліпшите функціонування всього організму.

Оливкова олія

Чи оливкова олія потребує аргументів? Її люблять не тільки за тонкий смак, але і за чималий список корисних властивостей. Зокрема, дієтологи радять оливкову олію насамперед як цінне джерело мононенасичених жирних кислот, необхідних нашому організму. До того ж оливкова олія поліпшує засвоєння жиророзчинних вітамінів, а також мінералів і антиоксидантів з їжі — так що не забувайте додавати її в улюблені салати, гарніри і супи.

Жирна риба

Дієтологи не перестають нагадувати — важливо хоча б двічі на тиждень їсти жирну рибу: хека, тунця, лосося, скумбрію. Річ в тому, що в жирній морській рибі міститься необхідна порція жирних кислот омега-3, які запобігають розвитку багатьох хвороб, покращують роботу мозку, забезпечують правильний обмін речовин

Ферментовані продукти

У ферментованих продуктах містяться лактобактерії, які множать корисні бактерії в кишківнику і відновлюють його флору. Ось чому квашена капуста, кімчі і солоні огірки покращують травлення, підвищують імунітет і в цілому покращують здоров'я.

Корисні спеції

Куркума, імбир, каєнський перець, розмарин, орегано, кмин — ці та інші спеції не тільки роблять страви більш ароматними і смачними, але і володіють численними корисними властивостями. Більшість спецій є потужними антиоксидантами, дозволяють зменшити запалення в організмі і знижують ризик виникнення різних захворювань.

Свіжі фрукти і ягоди

Цінні антиоксиданти і вітаміни містяться також в багатьох фруктах і ягодах. Неймовірно корисні, наприклад, грейпфрут (цінне джерело вітамінів С і А) і чорниця (в ній містяться потужні антиоксиданти антоціани). До речі, свіжі фрукти і ягоди — ідеальний десерт або перекус.

Овочі та зелень

Здоровий раціон без овочів неможливий — в них дуже багато цінної клітковини, вітамінів і мінералів, але при цьому мало калорій. У холодильнику завжди має бути селера, броколі, брюссельська капуста, шпинат, цибуля, часник, буряк, морква, батат. Адепти ЗСЖ неодмінно додадуть в список і авокадо.

Яйця

Яйця — один з найбільш універсальних і корисних продуктів. Вони багаті на білок, вітаміни та мінерали, які необхідні організму. Так що сміливо освоюйте оригінальні рецепти з яйцями, якщо звичайна яєчня вам набридла.

Схожі новини