Передплата 2024 «Добрий господар»

Дослідження: порядні люди живуть довше

  • 19.02.2021, 16:50
  • 702

Університет Лімерик (Ірландія) провів дослідження і встановив, що порядні люди частіше проживають довге життя

Цей факт вчені пов'язують з роботою імунної системи, пише сайт newsru.co.il з посиланням на публікацію в журналі Brain, Behavior, and Immunity.

Відомо, що надмірна активність імунітету, що провокує хронічні запалення, загрожує розвитком важких захворювань і передчасною смертю.

В рамках дослідження експерти проаналізували дані приблизно 1000 осіб, чий вік на початок дослідження в середньому становив 59 років, зазначає MedDaily. Спостереження за добровольцями тривали 14 років. При цьому вони тестувались на вираженість основних якостей особистості — доброзичливості, сумлінності, емоційної стабільності, товариськості і інтелекту. Також здавався аналіз крові на біомаркери запалення.

Виявилося, у людей, які набрали мінімальні бали за шкалою сумлінності (включно з проявами відповідальності, порядності, організованості, здатності до самоконтролю), ризик передчасної смерті був підвищений на 40% в порівнянні з людьми, що набирали максимум балів в цій категорії. Показово: у людей з сильно вираженою сумлінністю був дуже низький рівень інтерлейкіну — 6. Цей біомаркер, показує активність імунної системи і грає важливу роль в розвитку вікових захворювань.

Схожі новини