Передплата 2024 ВЗ

Від чого вмирають хворі на COVID-19: результати експертиз

  • 19.02.2021, 14:50
  • 795

Судмедексперти з Гамбурга провели розтин тіл понад 600 людей, які померли від COVID-19, щоб зрозуміти перебіг хвороби і причини смерті

Фахівці з'ясували, від чого помирають люди з важким перебігом хвороби та що в деяких випадках може запобігти смерті, — пише німецький журнал Der Spiegel, передає newsru.co.il.

«Більшість пацієнтів з COVID-19, у яких захворювання протікає у важкій формі, помирають від вірусної інфекції через вже наявні у них захворювань і у зв'язку з віком. Такий висновок був зроблений в аналізі Інституту судової медицини при Університетській клініці Гамбург-Еппендорф (UKE). Для нього медики провели торік 735 розтинів. З них 618 осіб померли від COVID-19. У 7% смерть була викликана іншими причинами», — йдеться у повідомленні.

«У 88% померлих від COVID-19 було як мінімум 3−4% вже були із захворюваннями, у в переважній більшості померлим було більше ніж 76 років. Також провели розтин померлих, у яких були виявлені нові мутації COVID-19, повідомляють дослідники з UKE. Втім, причини їх смерті були такими ж, як у випадку зі звичайним штамом вірусу», — зазначає видання.

«У судмедекспертів є і хороша новина: помітно скоротилася кількість людей з COVID-19, які померли від емболії легеневої артерії."Серед перших ста померлих навесні минулого року більша частина померли від емболії легеневої артерії», — повідомив у відповідь на запит Der Spiegel судмедексперт Беньямін Ондрушка. За його словами, зараз число таких смертей помітно зменшилося.

«Підвищити шанси важко хворих пацієнтів з COVID-19 можуть антикоагулянти. Це, за словами Ондрушкі, підтвердив і розтин понад 600 тіл померлих. Антикоагулянти, так звані антизвертальні препарати, зменшують ймовірність виникнення тромбозів і емболії легеневої артерії», — пояснює видання. Як показало обстеження померлих, завдяки антикоагулянтам їх життя вдалося продовжити, але врятувати пацієнтів було не завжди можливо.

Антикоагулянти допомагають, але запобігти смертельній емболії легеневої артерії вони можуть не завжди, — відзначає автор дослідження Ондрушка.

«Більшість коронавірусних пацієнтів з важкою формою хвороби поряд з емболією легеневої артерії вмирають також від поліорганної недостатності або сепсису. Найчастіше ці причини смерті провокуються наявними захворюваннями. Люди з важкою формою захворювання найчастіше страждали на гіпертонію, ниркову недостатність, діабет, пухлини або хронічні обструктивні захворювання легень (ХОЗЛ). Лише у 1% померлих не було хронічних захворювань — тут необхідно більш ретельно вивчити причини їх смерті», — йдеться в статті.

Найчастіше хвороба ускладнюється і неправильним способом життя, — вказує Der Spiegel. — У 20% померлих була зайва вага. Вона є вирішальним фактором в складному перебігу хвороби, — каже Ондрушка.

«Наймолодшому померлому від коронавірусу пацієнтові, розтин тіла якого робили медики, було 29 років, найстаршому — 100 років. За статистикою померлі чоловіки були дещо молодші ніж жінки, але чоловіків померло більше», — передає видання.

«Не дивлячись на інтенсивні дослідження, проти COVID-19 як і раніше є занадто мало ефективних медикаментів, вказує Штефан Клуге, керівник відділення інтенсивної медицини в клініці.» Дексаметазон — єдиний медикамент, який, як доведено, знижує смертність «, — говорить він.

Схожі новини