Передплата 2024 «Добра кухня»

Регулярне вживання кофеїну змінює діяльність мозку – дослідження

  • 17.02.2021, 16:50
  • 1 959

Вважається, що кава або його активна речовина кофеїн є найбільшою психоактивною речовиною

Регулярне вживання алкалоїдів не минає безслідно для нашого мозку. Висновок вчених виявився несподіваним: кофеїн не погіршив сон учасників експерименту, але вчені виявили зміни в сірій речовині мозку, про це йдеться в науковому журналі Cerebral Cortex, передає newsru.co.il.

У дослідженні брали участь 20 здорових людей, які регулярно пили кави. Протягом 10 днів, двічі на добу, вони отримували таблетки і в цей час не мали використовувати інший кофеїн. В один період дослідження вони брали таблетки з кофеїном, в інший період — таблетки без дієвої речовини (плацебо). Після закінчення 10 днів вчені визначали обсяг сірої речовини в мозку учасників за допомогою знімків голови. Вони також спостерігали за якістю сну в спеціальній лабораторії шляхом електроенцефалографії.

«Зіставлення даних показало, що учасники дослідження спали однаково глибоко незалежно від того, чи брали вони таблетки з кофеїном чи плацебо. Однак через 10 днів прийому плацебо, тобто утримання від прийому кофеїну, обсяг сірої речовини в мозку учасників визначався більшим, ніж після такого ж періоду прийому таблеток з кофеїном», — йдеться у статті.

Особливо показними були відмінності в середній частині правої скроневої частини мозку, включно з гіпокампом, ділянки мозку, що відіграє центральну роль в консолідації пам'яті. «Наші висновки не обов'язково означають, що вживання кофеїну негативно впливає на мозок», — підкреслює одна з керівників дослідження Каролін Райхерт. «Але щоденне вживання кофеїну, очевидно, змінює наш когнітивний „апарат“, що як мінімум дає привід для проведення подальших досліджень», — додала вона.

«Кофеїн зменшує обсяг сірої речовини в мозку, проте вже через 10 днів утримання від вживання кофеїну в учасників спостерігалася значна його регенерація», — зазначає Der Standard. Таким чином, зміни морфології мозку є тимчасовими.

Схожі новини