Передплата 2024 «Добра кухня»

Шарія підозрюють у держзраді - СБУ

  • 16.02.2021, 16:15
  • 823

У СБУ вважають, що Анатолій Шарій діяв на замовлення іноземних структур, йому оголосили підозру одразу за двома статтями Кримінального кодексу України

Служба безпеки України оголосила про підозру у вчиненні злочину Анатолію Шарію. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

На переконання слідчих, він здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері.

У відомстві припускають, що Шарій діяв на замовлення іноземних структур. Слідство вважає, що факти підривної діяльності проти України є, зокрема, в інтерв’ю та виступах Шарія.

«Пропагандист займався дискредитацією державної політики України, умисно та цілеспрямовано поширював маніпулятивну, викривлену інформацію щодо урядових ініціатив та подій на Сході країни», — йдеться у повідомленні.

У Службі також вважають, що дії Шарія були спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні, зокрема на розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів.

У відомстві зазначають, що заяви та дії Шарія активно використовували російські ЗМІ, зокрема телеканали «Россия 24», «Россия 1», телеканал Міністерства оборони Росії «Звезда» та інші.

Водночас сам Шарій вважає, що підозра у держзраді — це «чиста політика».

«Дякую СБУ за пред'явлення підозри шляхом публікації пропагандистського ролика в телеграм за статтею державна зрада. Тепер мені не треба зайвий раз доводити в ЄС, що всі справи на мене — чиста політика», — написав він.

Шарію оголосили підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • частиною 1 статті 111 — Державна зрада. Санкція передбачає ув'язнення від 12 до 15 років;
  • частиною 1 статті 161 — Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками. Санкція передбачає ув'язнення до 5 років або штраф від 227 тисяч гривень до 567,5 тисяч гривень.

Зокрема, його підозрюють у розпалюванні національної, расової або релігійної ворожнечі та ненависті, приниженні національної честі та гідності.

Зазначимо, що Анатолій Шарій наразі проживає в Іспанії. Нещодавно українська громада в Іспанії навіть зверталася до уряду країни з проханням звернути увагу на Шарія, зокрема на походження коштів, за які він придбав будинок, у якому зараз мешкає.

Схожі новини