Передплата 2024 ВЗ

Лікар розповів про спотворення і особливості втрати нюху в людей з коронавірусом

  • 16.02.2021, 15:10
  • 870

Від втрати нюху, що виник внаслідок коронавірусу, немає лікування, наразі проводяться дослідження

Проблема втрати нюху переважно трапляється у дорослих пацієнтів, які інфікувались коронавірусом. Діти хворіють на COVID-19 легше і відповідно втрата нюху у них трапляється рідше. Також у дорослих можуть іноді з'являтись спотворені відчуття нюху. Про це заявив дитячий отоларинголог Львівської обласної дитячої клінічної лікарні Охматдит Федір Юрочко «Громадському Радіо».

«Була доросла пацієнтка з COVID-19, у якої не було нюху 4 місяці. У неї були ще спотворені відчуття нюху — вона казала, що відчуває дивні запахи, ніби щось горить або смердить. Загалом потрібно чекати від 4 тижнів — потім нюх відновлюється, але дуже повільно і може не відновитися повною мірою», — каже лікар.

За його словами, зазвичай пацієнти до отоларинголога звертаються вже після хвороби, коли нюх не відновлюється тривалий час.

«Зараз немає лікування, ведуться дослідження. Перш за все це гормональне лікування у вигляді спреїв. Повідомлення останніх 2 місяців показують, що немає перевірених підтверджень, що це виліковує і відновлює нюх. Також у світі говорять про так звану нюхову реабілітацію.

Рекомендують брати речі з відомими запахами, наприклад цитрина або мандарин, какао і підносити до носа. Треба уявляти, що це лимон, мандарин, шоколад і таким чином формувати оці нюхові шляхи в головному мозку", — сказав Федір Юрочко.

Схожі новини