Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вітренко пропонує Шмигалю звільнити Коболєва та Наглядову раду "Нафтогазу"

  • 16.02.2021, 09:50
  • 528

Він також пропонує провести аудит ефективності діяльності "Нафтогаз України"

Т.в.о. міністра енергетики України Юрій Вітренко наполягає на невідкладному звільненні очільника НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва, а також на припиненні контрактів із членами Наглядової ради компанії. Про це йдеться у його листі до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля від 12 лютого, яке опинилося в розпорядженні LB.UA.

Вітренко, зокрема, наголошує на невиконанні затверджених урядом показників щодо видобутку газу.

Так, два роки тому Наглядова рада «Нафтогаз України» затвердила прогноз видобутку природного газу в обсязі 15 млрд куб. метрів у 2019 році та 14,9 млрд куб. метрів у 2020 році. Водночас, згідно із планом Кабміну, у 2019 році видобуток мав скласти у не менш як 18,2 млрд куб. метрів газу, а в 2020 році — не менш як 20,1 млрд куб. метрів.

Очільник Міненергетики також вказує на те, що в НАК очікують на щорічне скорочення обсягів видобутку природного газу в період 2021−2025 років (прогнозні обсяги в 2025 році — від 9,9 до 12,5 млрд куб. метрів за різними сценаріями).

Як зазначає Вітренко, під час ревізії фінансово-господарської діяльності «Нафтогаз України» за період від 1 жовтня 2018 року до 31 грудня 2019 року Держаудитслужба виявила порушення, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на 75,5 млрд гривень.

Окрім того, виявлені Офісом великих платників податків ДПС порушення в АТ «Укртрансгаз» на суму 37,3 млрд гривень призвели до заниження сплачених НАК дивідендів на суму 35,2 млрд гривень.

«Враховуючи наведені вище факти, а також беручи до уваги інформацію, наведену у додатках до цього листа, Міненерго пропонує невідкладно розглянути питання зміни керівництва АТ «НАК «Нафтогаз України», припинення контрактів з членами Наглядової ради АТ «НАК «Нафтогаз України» та проведення конкурсів на заміщення відповідних посад», — йдеться у листі.

До того ж, автор пропонує провести аудит ефективності діяльності «Нафтогаз України» та всіх підприємств, що входять до Групи «Нафтогаз».

Водночас звільнити голову НАК може лише Наглядова рада НАК, до якої входять п'ятеро чинних членів — троє з них є незалежними, а ще двоє представляють державу. Втім, згідно з уставом НАК (п.68), загальні збори акціонерів можуть достроково припинити повноваження всього складу Наглядової ради або деяких її членів, та призначити новий склад або окремих членів цього органу.

Схожі новини