Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ФРН та США готуються до переговорів щодо "Північного потоку-2", а основна тема - Україна

  • 15.02.2021, 12:30
  • 643

Предметні переговори між урядами Німеччини та США за проєктом "Північний потік-2" поки не велися; вони почнуться після того, як будуть зайняті і затверджені важливі пости в американських міністерствах

Обидві сторони повідомили про готовність до компромісів, пише газета Handelsblatt з посиланням на власні джерела, передає УНН.

«Тільки коли будуть названі і затверджені компетентними інститутами США контактні особи та колеги міністра економіки та енергетики Петера Альтмайера в новій американській адміністрації, тоді, зрозуміло, буде розпочато діалог», — відзначили виданню в Мінекономіки ФРН.

Зараз уряд Німеччини обговорює «пакетне рішення», яке б задовольнило Вашингтон і розвіяло його сумніви з приводу «Північного потоку-2», пише газета. Значні розбіжності викликає вимога США заново провести переговори за договором про транзит російського газу в Європу через Україну. Це ж стосується в цілому і питання застосування до трубопроводу так званого механізму відключення, тобто припинення поставок газу по «Північному потоку-2» в разі скорочення Росією обсягів транспортованого через Україну газу.

У Німеччині готові обговорювати таку можливість, але відкидають автоматизм, до якого прагнуть США. У Берліні побоюються того, що в іншому випадку газопостачання ФРН буде занадто сильно залежати від України. «В остаточному підсумку не виключається, що (газовий) конфлікт спровокує не Москва, а Київ», — пише видання. У зв’язку з цим уряд ФРН вважає можливим лише прийняти політичну заяву, в якій б говорилося про готовність влади Німеччини зупинити поставки по «Північному потоку-2», якщо Росія буде чинити усвідомлений тиск на Україну.

Однак і це викликає питання. У Берліні відзначають, що в разі отримання дозволу на експлуатацію «Північного потоку-2» його буде складно відкликати назад і Nord Stream 2 AG зможе зажадати від уряду ФРН відшкодування збитку за припинення поставок.

Handelsblatt констатує, що, як би там не було, конфронтаційна логіка в ситуації навколо «Північного потоку-2» в цілому зійшла нанівець, поступившись місцем готовності до компромісів з обох боків Атлантики. Берлін зараз прагне знайти рішення, яке б дозволило йому не втратити Росію і при цьому задовольнити вимоги США з приводу проекту, пише газета.

Раніше Handelsblatt повідомила, що Вашингтон вперше сигналізував про готовність почати діалог про зняття санкцій з «Північного потоку-2», але у відповідь спершу вимагає виконання ряду умов. Зокрема, США хочуть, щоб питання реалізації газопроводу був пов’язаний з механізмом, який дозволить не допустити експлуатацію газопроводу в разі скорочення транзитних поставок через Україну. Тобто, згідно з вимогою США, поставки газу по «Північному потоку-2» можуть бути перервані, в разі якщо Москва спробує чинити тиск на Україну, скоротивши обсяги газу, підкреслює видання.

Схожі новини