Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Скарби ще знаходять...

Глечик із монетами Стародавнього Риму виявили у Туреччині

Фото EPA
Фото EPA

Унікальний скарб археологи знайшли на місці стародавнього міста Айзаной у Туреччині. Глечик зі срібними монетами закопали понад дві тисячі років тому, коли ця територія належала Стародавньому Риму.

Скарб виявили ще два роки тому. Але, зва­жаючи на велику кількість артефактів у гле­чику, вчені весь цей час вивчали знахідку і тільки зараз детально про неї розповіли. У гле­чику — 650 срібних монет, денарії і цистофорі. Де­нарії карбували на Апеннінах, а цистофорі ви­карбувані у Пергамі, античному місті, що було розташоване на території нинішньої Туреччини.

Усі монети виготовлені у першому столітті до нашої ери. Монети прекрасно збереглися, на них можна розгледіти, зокрема, Юлія Цезаря, Брута, Марка Антонія і Октавіана Августа — першого ім­ператора Риму. Дослідники вважають, глечик з монетами закопала досить багата людина, мож­ливо, старший римський офіцер. За словами ар­хеолога Еліф Озер із турецького Університету Памуккале, ця знахідка — найбільший скарб сріб­них монет, знайдений за останні роки. Команда археологів передала монети й глечик до Музею анатолійських цивілізацій в Анкарі.

Схожі новини