Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зеленського неодноразово закликали утриматись від переслідування представників опозиції – резолюція Європарламенту

  • 11.02.2021, 18:25
  • 603

У Європарламенті також закликають українську владу продовжити та прискорити реформу судової системи

Утриматись від політичних переслідувань представників опозиції закликає Зеленського у своїй резолюції Європейський парламент. У тексті документу неодноразово наголошується, що влада в Україні має припинити сумнівну практику тиску на опонентів і використання з цією метою силових структур та судів, передає 5 канал.

Європарламент, зокрема, «рішуче закликає українську владу утриматися від попередньої сумнозвісної практики щодо політично вмотивованих судових справ; у зв'язку з цим підкреслює, що розбіжності у політичних питаннях повинні вирішуватися на площадках відповідних політичних форумів, а не в судових інстанціях», — йдеться у документі.

У Європарламенті також закликають «українську владу продовжити та прискорити реформу судової системи з тим, щоб не підривати роботу новостворених антикорупційних інституцій, утримуватися від політично вмотивованих судових процесів та інструменталізації судової влади проти політичних опонентів, а також завершити формування юридичних засад для боротьби проти організованої злочинності».

Як відомо, у червні минулого року в «Європарламенті» вже застерігали Зеленського від політичних переслідувань лідера опозиції, п’ятого президента Петра Порошенка. Зокрема, про те, що справа Петра Порошенка буде під пильним наглядом з боку Європейського парламенту, йшлося у спеціальній заяві, яку підписали Голова Делегації Європейського парламенту у зв’язках з Україною Парламентського комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом Вітольд Ващиковський, Голова Делегації Європейського парламенту у Парламентській асамблеї ЄВРОНЕСТ Андрюс Кубілюс та Віцеголова Делегації Європейського парламенту у зв’язках з Україною Парламентського комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом Траян Басеску.

Тоді ж політичні переслідування Порошенка засудили лідери європейських країн, які взяли участь у зустрічі Європейської народної партії з питань Східного партнерства.

«ЄНП дуже стурбована політичними справами проти колишнього президента Порошенка. Звинувачення не повинні нагадувати політично вмотивованих переслідувань, а також не бути політично вмотивованими проти окремих політичних опонентів. Україна не повинна втрачати шанс взяти на себе зобов’язання щодо своєї програми реформ. ЄНП підтримає Україну на цьому шляху», — написав у Твіттері Президент ЄНП Дональд Туск.

На захист Петра Порошенка також виступили Посольства США та Канади, колишній Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен, Президент Міжнародного форуму з питань безпеки у Галіфаксі Петер Ван Прааг, колишній прем’єр-міністр Швеції Карл Більд, Колишній спецпредставник Держдепу з питань України Курт Волкер, Депутат Європейського парламенту, впливовий литовський політик Пятрас Ауштрявічюс, експрезидент Польщі Александр Кваснєвський.

Схожі новини