Передплата 2024 «Добрий господар»

На металеву золотисту гривню продавці дивляться з відразою...

Торговці стверджують, що «такі гроші вже не ходять»

Коли у вас відмовляються брати такі монети, дзвоніть на гарячу лінію Нацбанку за телефоном 0 800 505 240.
Коли у вас відмовляються брати такі монети, дзвоніть на гарячу лінію Нацбанку за телефоном 0 800 505 240.

Учителька Любов Іванівна навіть не підозрювала, які проблеми у неї виникнуть після того, як, оплативши проїзд у маршрутці, отримала від водія решту у вигляді трьох одногривневих монет золотистого кольору, здається, 2002 року випуску. Виявилося, ці гроші «вже нічого не вартують». Так, у всякому разі, їй дала зрозуміти людина біля каси…

Дорогою на роботу педагог зайшла на вулиці Городоцькій в аптеку, яка козиряє своїм «цілительством». Жінка хотіла придба­ти вітамінів. Щоб розрахуватися за них, крім паперових гривень, дістала із гаманця кіль­ка отих монет номіналом 1 грн, які недавно дали їй в автобусі. Яким же було здивування пані Люби, коли аптекарка навідріз відмо­вилася приймати золотисті гривеники. Так і сказала на весь зал: «Ми не можемо взяти ваших грошей. Вони вже не ходять!».

Любов Іванівна зніяковіла — боялася, щоб інші відвідувачі не подумали, що вдалася до якогось шахрайства.

Квапливо пішла ву­лицею, а по дорозі дала оті три гривеники без­хатькові, який просив милостиню. Чоловік вті­шився. А вона до кінця не могла заспокоїтися: ану, хтось зі знайомих бачив оту сценку в ап­теці?

Сигнали про те, що продавці скоса див­ляться на тих, хто дає їм металеві гривні старого виробництва, до нашої редакції надходять не вперше. Людям відмов­ляють незаконно: хтось десь колись в якомусь офісі неуважно прочи­тав службову інструкцію Національного банку і почав діяти на власний розсуд, провокуючи на рівному місці конфлік­ти. Однак жодних при­чин не приймати «старі гривні» немає.

Це підтвердив ко­респонденту «Високого Замку» оператор гарячої лінії Нацбанку України Євген, до якого ми звер­нулися за роз’ясненням.

— На сьогоднішній день гривневі монети будь-якого зразка є офі­ційним платіжним за­собом, тому відмова їх приймати є незаконною. «Старі» одногривневі мо­нети золотистого кольо­ру НБУ поступово виво­дить із обігу, замінюючи їх монетами сріблясто­го кольору, але вони все ще залишаються закон­ним платіжним засобом. Людина, якій відмовили приймати ці гривні, мо­гла звернутися зі скар­гою до керівництва апте­ки або ж поскаржитися в управління Держспожив­служби.

Схожі новини