Передплата 2024 «Добра кухня»

Археологи розгадали загадку стародавньої мумії

  • 06.02.2021, 20:35
  • 12.8K

Автори дослідження повторно просканували муміфіковане тіло, використовуючи оновлену технологію

Рештки мумії, яка зараз міститься в Сіднейському університеті, належать не знатному чоловіку, а жінці. До такого висновку дійшли австралійські вчені, провівши комп'ютерну томографію (КТ) і радіовуглецеве датування мумії і труни. Про це пише Mail Online.

Муміфіковане тіло жінки датується 1200 роком до нашої ери, а труну, в якій міститься мумія, було зроблено в 1000 році до нашої ери.

Вчені припускають, що тіло могло бути вміщено єгипетським торговцем у порожню труну незадовго до того, як його купив сер Чарльз Ніколсон, англійський дослідник.

Він придбав муміфіковане тіло, труну з кришкою і дошку для мумій під час поїздки в Єгипет між 1856 і 1867 роками. У 1860 році сер Ніколсон подарував його Сіднейському університету.

Хоча цій мумії зробили повну комп`ютерну томографію ще у 1999 році, автори повторно просканували тіло для свого поточного дослідження, використовуючи оновлену технологію.

Читайте також: У Єгипті розкопали мумію із золотим язиком

Завдяки новій візуалізації зубів і скелета, автори визначили, що муміфікованій людині було від 26 до 35 років. Сканування тіла не виявило зовнішніх статевих органів, а внутрішні репродуктивні органи були вилучені в процесі муміфікації. Однак окостенілі вторинні статеві ознаки, зокрема стегнові кістки, щелепа і череп, свідчать про те, що муміфікована людина була жінкою, що ставить під сумнів результати дослідження 2005 року, в якому мумію ідентифікували як чоловіка за ДНК.

Муміфіковане тіло і труна наразі розміщені в новому музеї, який відкрився для публіки в листопаді минулого року в головному кампусі університету Сіднея.

Схожі новини