Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Тарифи на електроенергію знову підскочать: прогноз чиновників

  • 06.02.2021, 11:35
  • 946

В Україні ціни на електроенергію виростуть на 38% або 52% (за оптимістичного і песимістичного сценаріїв)

Унаслідок цього суми в платіжках для звичайної сім'ї без електричного опалення можуть збільшиться приблизно на 127−174 грн., а з електрокотлом — на 640−873 грн. на місяць, повідомляє OBOZREVATEL.

Це випливає з оцінок Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства. Важливо відзначити, що це всього лише прогноз, який складено на експертному аналізі. У підсумку ж тарифи можуть зрости більш істотно або ж взагалі не зміняться.

В Україні може бути декілька сценаріїв зростання тарифів на електроенергію. Один із них передбачає, що з 1 квітня 2021-го за споживання понад 300 кВт*год за кожен потрібно буде платити 3,42 грн. (зараз 1,68 грн). Про це заявив глава комітету з питань житлово-комунального господарства Громадської ради при КМДА Олег Попенко. Експерт посилається на власні джерела. Це подорожчання зачепить велику кількість населення, за винятком пенсіонерів, адже 300 кВт*год — це споживання середньостатистичних домогосподарств, які мають багато сучасної побутової техніки та регулярно її використовують.

«В Україні дефіцит бюджету і на нас намагаються перекласти борги „зелених“ інвесторів. Коли в Україну масово прийшли „зелені“ інвестори — їм встановили найвищий тариф. Зараз потрібно з ними розраховуватися. Ми одночасно вбиваємо дешеву атомну електроенергію і змушуємо державу купувати найдорожчу електроенергію в Європі. У держави грошей немає, і вона піднімає нам із вами тарифи».

Читайте також: Фірмі Коломойського електроенергію віддають майже задурно: деталі скандалу

Нагадаємо, українці в січні отримали оновлені платіжки за комуналку: ціну на природний газ для населення було збільшено на 14%. Країною прокотилася хвиля протестів проти підвищення тарифів.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів про два підходи, напрацьовані в уряді для «значного зниження» тарифів на газ.

Президент Володимир Зеленський закликав уряд знизити комуналку, а 13 січня разом із в.о. міністра енергетики та прем'єром визначив нову ціну — 6,99 грн. за кубометр.

Схожі новини