Передплата 2024 «Добрий господар»

Додаток для розблокування "ВКонтакте" викрадав дані українців

  • 06.02.2021, 09:15
  • 460

Національний координаційний центр кібербезпеки, який діє при Раді національної безпеки та оборони, зазначає, що розширення VK Unblock, яке дозволяло обходити блокування російської соціальної мережі "Вконтакте", містило шкідливий код для викрадення даних акаунтів

Про це повідомляє НКЦК у Facebook.

«Розширення VK Unblock для браузерів Chrome, Edge містило шкідливий код для викрадення даних акаунтів Google (зокрема інформацію про активність мобільних пристроїв, геолокацію, та ін.).

Дослідники з компанії Avast виявили, що вказане розширення містило шкідливий код, який потайки збирав персональні дані користувачів та за командою з основного серверу міг змінювати інформацію на вебсторінках, зокрема результати пошуку".

Наразі відомо, що такі шкідливі додатки встановили понад 3 млн. користувачів, основними з яких були жителі України, Франції та Бразилії.

Наразі це розширення заблоковане Google та Microsoft.

Читайте також: Українських користувачів «ВКонтакте» візьмуть на облік поліції: РНБО

Нагадаємо, російська соціальна мережа «ВКонтакте» на своїй офіційній сторінці для українських користувачів повідомила, що розробники поліпшили роботу проксі в мобільному додатку, завдяки чому соцмережею тепер можна користуватися «без обмежень».

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко доручив перевірити цю інформацію.

Пізніше у РНБО розповіли, що оновлена робота проксі в мобільному додатку «ВКонтакте» має на меті збір російськими спецслужбами даних про громадян України.

Схожі новини