Передплата 2024 «Добрий господар»

Монумент Слави остаточно демонтують

Для цього заміряли скульптури, які ще там залишилися

Комісія робить обміри скульптур Воїна та Батьківщини-Матері.Фото “Твоє місто”
Комісія робить обміри скульптур Воїна та Батьківщини-Матері.Фото “Твоє місто”

Елементи Монумента Слави, що на вул. Стрийській, мають демонтувати до 28 лютого. З огляду на це цього тижня комісія міськради провела заміри елементів комплексу, які ще залишилися після демонтажу 30-метрової стели.

Це скульптури Воїна та Батьківщини-Матері і горе­льєфи з зображеннями радян­ських воїнів. Після демонтажу ці скульптури мають перевез­ти до Меморіального музею тоталітарних режимів «Тери­торія терору». Про це повідо­мив сайт «Твоє місто» з поси­ланням на директорку музею Ольгу Гончар.

Відповідно до замірів, ви­сота горельєфів у середньому становить 4 метри, довжина — до 6 метрів. Постаті Воїна та Батьківщини-Матері — до 6 ме­трів заввишки. Уже напрацьо­ваний проєкт демонтажу мо­нумента. «Це досить складне інженерне завдання — демон­тувати його та перевезти у му­зей», — зазначила пані Гончар.

За словами директорки, на­разі у музеї немає окремої те­риторії для експонування ра­дянського монументального мистецтва, тому експонати розміщують на території пар­ковки. Це, наприклад, інші го­рельєфи чи фонтан «Кульба­ба» (демонтований 2019 року з площі Галицької).

Нагадаємо, раніше Львів­ська міська рада оголосила всеукраїнський конкурс на об­лаштування меморіалу укра­їнським воїнам на місці Мону­мента слави.

Схожі новини