Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Всесвітній день боротьби з онкологією: що потрібно знати про рак

  • 04.02.2021, 12:30
  • 773

Рання діагностика дає шанс на ефективне лікування захворювання

Під раком мають на увазі більше сотні захворювань, які можуть вражати будь-яку частину людського тіла, пише Обозреватель. Його причиною є неконтрольований поділ клітин, викликане генними мутаціями. В здоровому організмі цей процес контролюють потужні генетичні механізми.

  • До 40% випадків раку можна запобігти, уникаючи контакту з такими відомими канцерогенами, як, наприклад, сигаретний дим.
  • Рак — одна з основних причин смертності в світі. Щороку, за даними ВООЗ, понад 8 мільйонів людей помирають від цього захворювання.
  • Більшість випадків смерті від онкології, за даними ООН, припадає на рак легенів, шлунка, печінки, товстого кишківника і молочної залози.
  • В Україні рак — на 2-му місці в структурі смертності населення. Разом із серцево-судинними захворюваннями він визначає рівень здоров'я нації.
  • Захворіти на рак в Україні ризикує кожен третій чоловік і кожна п'ята жінка.
  • Куріння є причиною 71% смертей від раку легенів.
  • Віруси гепатитів B і C, а також вірус папіломи людини (ВПЛ) призводять до 20% смертей від онкології в державах з низьким і середнім рівнем доходу.
  • За прогнозами вчених, в майбутньому буде спостерігатися зростання смертності від раку: в 2030 році вони очікують понад 13 мільйонів смертей.
  • Близько 30% смертей від раку пов'язані нездоровим харчуванням і поведінкою: зокрема, з високим індексом маси тіла, нестачею фруктів і овочів в раціоні, відсутністю фізичної активності, курінням і алкоголем.

Саме для боротьби з цими хворобами, МОЗ розробило Національну стратегію контролю онкологічних захворювань до 2030 року. Про це під час брифінгу розповіла перша заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Садов'як, передає УНН.

«Я хотіла зупинитися на онкології, яка забирає багато життів у нашій країні. Щороку, 4 лютого, Міжнародний союз з боротьби з онкологічними захворюваннями, за підтримки ВООЗ, відзначає Всесвітній день боротьби з онкологічними захворюваннями… У тому числі, шляхом державного системного підходу до профілактики, раннього виявлення, доступної діагностики та лікування. Саме для реалізації цих підходів МОЗ, спільно з громадськими організаціями, спільно з комітетом Верховної Ради, була розроблена Національна стратегія контролю онкологічних захворювань до 2030 року», — заявила заступниця міністра.

Садов'як відзначила, що при підготовці документу були враховані рекомендації ВООЗ та МАГАТЕ.

«І на сьогодні стратегія підписана міністром охорони здоров'я й направлена в центральні органи виконавчої влади для розгляду, а також на громадське обговорення… Реалізувати національну стратегію ми плануємо до 2030 року, але в нас є й короткострокові плани. У 2021 році ми маємо певний план дій. Плануємо оновити теперішні стандарти лікування онкологічних захворювань, а також розробити нові потреби. Ми пропрацьовуємо ряд пріоритетних напрямків у цій патології, щоб якнайшвидше це зробити», — додала посадовиця.

З її слів, першочергово планується працювати над протоколами та стандартами щодо лікування хвороб, які найбільше обтяжують суспільство.

«Також створимо спільно з ГО комунікаційний план щодо профілактики онкозахворювань. Розпочнемо пілотний проєкт скринінгу колоректального раку, а також ранньої діагностики раку молочної залози. Плануємо розширити доступ пацієнтів онкологічного профілю до інноваційних лікарських засобів, шляхом проведення оцінки державної технології та укладання договорів керованого доступу», — підсумувала Садов'як.

Схожі новини