Передплата 2024 ВЗ

Покарання за меморандум із «Європейською Солідарністю»

Новообране керівництво ЛОО Української Галицької партії заявило, що відкликає своїх депутатів із Львівської облради

Останнім часом Українську Галицьку партію лихоманить не по-дитячому. 31 січня відбулася конференція Львівської обласної партійної організації УГП, яка переобрала керівництво: головою стала Валентина Одноріг, її заступниками — Андрій Савенко та Андрій Пелехатий.

Ця подія спричинила шквал критичних дописів у соцме­режах від «старих» партійців, які стояли біля витоків УГП. Як вони стверджують, перевибори відбулися за участі «ті­тушок», які й становили більшість учасників конферен­ції. Загалом протягом останніх двох місяців у партію було штучно заведено близько 400 нових людей.

Натомість «старих» партійців не пропустила на конферен­цію спеціально замовлена охорона. Депутатка минулого скликання Львівської міськради від УГП Юлія Гвоздович (на останніх виборах балотувалася на посаду мера Львова) назвала цю ситуацію рейдерським захопленням партії. Гвоз­дович вимагає скасувати результат та факт проведення цієї «псевдоконференції», оголосити нові вибори.

Конференція ухвалила ще одне резонансне рішення — відкликати депутатів Львівської облради, обраних туди від УГП. Причина — ці депутати всупереч застереженням ке­рівних органів партії торік у грудні підписали меморандум про співпрацю з «Європейською Солідарністю», «Батьків­щиною», «Голосом» і Народним рухом. Як ідеться в офіцій­ній заяві конференції УГП, ці депутати не виконали рішення політради і підписали меморандум, який фактично є коалі­ційною угодою, а також підтримали голосуванням обран­ня голови і заступників голови облради, при цьому голо­сування «супроводжувалося домовленостями, які цинічно зневажили ухвалений порядок таємного голосування».

Нагадаємо, тоді політрада УГП виключила зі своїх лав керівника фракції УГП в облраді Тараса Чолія, його заступ­ника Івана Щурка та ще чотирьох депутатів — членів ради ЛОО УГП. «Наразі депутати ЛОР від УГП перебувають у ко­аліції з депутатами, серед яких є одіозні особи з корупцій­ною репутацією», — йдеться в заяві партії.

Політичні експерти схиляються до того, що скандал із відкликанням депутатів не вплине на роботу Львівської обласної ради. Мовляв, закон про імперативний мандат запрацює лише через рік після оголошення результатів останніх місцевих виборів. А за рік багато чого може змі­нитися… «Відкликати відповідних депутатів можна майже через рік, — розповів „ВЗ“ львівський політолог Олек­сій Роговик. — У зв’язку з тим, що в обласній раді є пев­на сформована коаліція, так звана більшість, думаю, прин­ципово це навряд чи змінить загальну ситуацію в облраді. Більше це впливатиме на політичне майбутнє у самій УГП, ніж на загальну ситуацію в обласній раді».

Самі ж «виключенці» не збираються виходити з облра­дівської коаліції, а тим паче складати мандати. «Наші по­дальші дії: будемо обстоювати свої права у судовому по­рядку, — розповів „ВЗ“ позапартійний депутат облради, член фракції УГП Тарас Чолій. — Ми збережемо нашу ко­манду, яка була на Львівщині. Якщо ж побачимо, що безна­дійно вимагати в партії якихось зрозумілих правил, — буде­мо прощатися з партією. Але наразі пробуємо привернути увагу до ситуації. Коли ми створювали партію, то деклару­вали, що це християнсько-демократична, мультилідерська партія, а виявилося, що це „партія регіонів“. Думки партій­ців у ній нікому не важливі. Ті, кого зараз обрали, — це тех­нічні люди. Це не є люди, які досі були активні, об’єднували команди, п’ять років працювали на розвиток партії».

Схожі новини