Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Скасування нового правопису: студенти виступили проти рішення ОАСК

  • 01.02.2021, 12:10
  • 802

Активісти хочуть донести суддям, що їхнє рішення антидержавницьке

Про це повідомляє 5 канал.

Ще одна лінія фронту — мовна. Під будівлею Окружного адміністративного суду Києва, який минулого тижня скасував запроваджені торік мовні новації, зібралися студенти Києво-Могилянської академії і представники Нацкорпусу на акцію «Поверніть новий правопис». Хочуть донести суддям, що їхнє рішення антидержавницьке. Поки що реакції від суду нема.

Читайте також: Кабмін оскаржуватиме рішення ОАСК щодо правопису

Близько 70-ти студентів чекають на зустріч з представниками суду. Але до них поки що ніхто не вийшов. Мітингувальники читали вірші, та нагадували хронологію утисків української мови в Російській імперії та Радянському Союзі.

Плакати з гаслами обмотали червоними нитками. Вона, за словами учасників акції, об'єднує покоління, які боролися за українську мову.

Нагадуємо, нова редакція Українського правопису залишається чинною. Про це заявляють у Національній комісії зі стандартів державної мови, попри рішення Окружного адміністративного суду.

Там вважають, що уряд порушив закон, схваливши оновлені мовні правила. У Правописній комісії таке рішення назвали спробою дискредитувати українську мову. І додали, що старі правила не повертатимуть.

Схожі новини