Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Самі вакцинуються, а іншим не дають: ВООЗ про європейців

  • 31.01.2021, 11:10
  • 470

Верхівка Всесвітньої організації охорони здоров'я висловлює невдоволення обмеженням, які Європейський союз вводить на експорт вакцини від коронавірусу

Раніше в ЄС затвердили тимчасове розпорядження щодо обмеженого вивезення подібних препаратів, що діє до березня. Згідно з ним, європейські виробники вакцини зможуть продавати її за межі ЄС тільки з дозволу влади, і 27 країн Євросоюзу отримають доступ до експортних заявок, щоб бачити, які обсяги йдуть «назовні», про це пише 9tv.co.il.

Європейська влада прийняла це рішення на тлі «недопостачання» вакцини в Євросоюз, як з боку АstraZeneca, так і Pfizer. Обидві фірми пояснюють це «недоліком потужностей» і «тимчасовими проблемами, пов'язаними з розширенням виробництва». Однак європейці підозрюють, що фірми просто набрали занадто багато замовлень в інших країнах, і тому не виконують контракт постачання в ЄС. Європейська влада навіть спробувала ввести контроль за поставками вакцини в Британію і в Північну Ірландію, проте після масованої критики ці «вузькопрофільні» рішення було скасовано.

Обмеження вивозити вакцини з Європи, прийняте європейською бюрократичною машиною, явно порушує свободу бізнесу і торгівлі — якщо фірми не виконують зобов'язання щодо постачання, до них слід застосувати заходи, прописані в контракті, як зазвичай це і робиться. В Єврокомісії наполягають на тому, що це «тимчасова схема, а не заборона на імпорт», і що «через пріоритет захисту громадян Євросоюзу у влади не залишилося вибору».

У верхівці ВООЗ цей крок розкритикували, і дуже жорстко. Голова цієї організації Тедрос Гебрейесус назвав дії ЄС «прищеплювальним націоналізмом, який загрожує сповільнити загальне одужання».

«Накопичення запасів вакцини неприпустиме, воно законсервує пандемію і відкладе відновлення світової економіки», — сказав він, додавши, що це «повний моральний крах, який посилить глобальну нерівність».

Зрозуміло, ліберальній і передовій європейській владі не дуже приємно вислуховувати подібні закиди. Однак прагматизм в цьому випадку переміг, і європейці оголосили себе «рівнішими», ніж увесь інший світ, користуючись тим, що значна частина вакцинації проводиться саме на території Євросоюзу. Ці обмеження видають лицемірство європейців і надалі, напевно, підірвуть їх спроби виступати моральним арбітром в різних міжнародних конфліктах.

Схожі новини