Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Аноніми виклали в мережу документальний фільм про королівську родину: його забороняли майже 50 років

  • 30.01.2021, 17:50
  • 875

Невідомі виклали на YouTube документальний фільм BBC 1969 року про британську королівську родину, який був заборонений королевою Єлизаветою ІІ протягом десятиліть

110-хвилинний документальний фільм Річарда Коустона Королівська родина у 1969 році переглянули 30 мільйонів британців. Він досі залишається однією з кінострічок, яку у Великій Британії переглянули найбільше. За оцінками BBC, загалом фільм подивились 350 мільйонів глядачів у всьому світі, передає НВ.

Однак невдовзі його сховали в архів корпорації на прохання Букінгемського палацу, пише CNN. Він не з’являвся на екранах з 1970-х років. Сама Єлизавета І І вважає, що кінострічка показує публіці надто інтимні сторони життя членів її родини.

Як повідомляється, у фільмі монарх порівнює посла США у Великій Британії з «горилою». Крім того, в документальній кінострічці показують і повсякденне життя королівської родини. Наприклад, як вони відпочивають з барбекю у своєму шотландському будинку в Балморалі, або ж як шестирічний син Єлизавети І І Едвард просить у неї купити морозиво, на що королева каже: «Ця гидотна клейка субстанція буде в машині, чи не так?»

У такому світлі родину ніхто не бачив, тому це й вважалося свого роду новаторством, пише CNN.

Невдовзі після того, як 28 січня 2021 року, фільм знову став доступним на YouTube, адміністрація відеосервісу видалила кінострічку як таку, що порушує авторські права. Це у коментарі CNN підтвердив і представник BBC. Однак на YouTube продовжують з’являтися копії документального фільму.

Про створення кінострічки розповідалось в одному з епізодів популярного серіалу від Netflix Корона, що викликало ще більший інтерес до фільму. У ньому королівська родина була стурбована тим, що кінострічка нібито була занадто нав’язливою і показовою, пише BBC.

Схожі новини