Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рада підтримала закон про реформу СБУ: що він передбачає

  • 28.01.2021, 17:35
  • 656

Верховна рада схвалила за основу закон президента Володимира Зеленського про реформу Служби безпеки України. Йдеться про законопроект №3196-д

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію засідання Ради.

«За» проголосували 285 нардепів.

У законі розмежовано контррозвідувальний та оперативно-розшуковий види діяльності СБУ. У зв’язку з цим пропонується із ЗУ «Про оперативно-розшукову діяльність» виключити контррозвідувальну діяльність як підставу для проведення оперативно-технічних заходів.

Окремо визначено контррозвідувальні заходи, а також підстави та процедуру отримання санкції на їх проведення.

У документі прописані багаторівневі механізми превентивного реагування на загрози державній безпеці: пропозиції, офіційне застереження, подання СБУ.

Розширені можливості превентивних дій спецслужби щодо протидії розвідувально-підривній діяльності проти України.

Проєкт визначив механізми протидії розвідувально-підривній діяльності іноземних спеціальних служб, незаконних збройних формувань та терористичних організацій з використанням громадських організацій та політичних партій, а також засобів масової інформації.

Читайте також: Чому не працює контррозвідка СБУ

Передбачається і ліквідація спеціальних підрозділів СБУ щодо боротьби з корупцією та організованою злочинністю.

Водночас суттєво обмежується правоохоронна функція Служби безпеки України. Поступово, до 2024 року, функцію досудового розслідування від СБУ передадуть до Державного бюро розслідувань.

У законі передбачене поетапне скорочення штатної чисельності служби до 10 тисяч співробітників, визначено нові стандарти соціальних гарантій співробітникам СБУ та їх грошового забезпечення. Збільшення останнього також відбуватиметься поетапно.

Прописана часткова демілітаризація Служби безпеки України з переходом на спеціальні звання.

Раніше комітет нацбезпеки рекомендував парламенту схвалити законопроєкт президента про реформу Служби безпеки України у повторному першому читанні за основу.

Схожі новини