Передплата 2024 «Добрий господар»

У Польщі набуло чинності скандальне рішення КС про заборону абортів

  • 28.01.2021, 11:50
  • 574

Конституційний трибунал Польщі опублікував обґрунтування свого рішення, яке вводить майже повну заборону абортів у країні

Відтепер жінкам заборонено робити аборт через патологію плода, якщо вона не загрожує життю і здоров’ю матері, повідомляє Wyborcza.pl.

Водночас в уряді країни повідомили, що після публікації обґрунтування «негайно» оприлюднять саме рішення.

Відповідно до рішення, тепер у Польщі аборт дозволено робити лише у двох випадках: у разі загрози життю і здоровʼю матері та якщо вагітність наступила внаслідок зґвалтування. В інших випадках, зокрема через дефекти плоду, аборти заборонені.

Зазначимо, що 98% абортів у Польщі відбуваються саме через дефекти плоду. Після ухвали рішення 22 жовтня минулого року Польщу сколихнули масові протести. Тоді уряд відклав публікацію постанови, після якої вона набула б чинності, допоки суд не оприлюднить офіційне обґрунтування свого вердикту. Протестувальникам та опозиції у парламенті були запропоновані переговори, аби спільно знайти найкращий вихід із ситуації.

Читайте також: Віцепрем'єр Польщі прокоментував закон про заборону абортів

Своїм рішенням суд фактично підтримав консервативну партію країни. Владна коаліція хотіла ухвалити закон, який забороняє аборти через норму, яку розглядав КС. Розгляд законопроєкту переносили через протести.

До слова, в 2016 році влада Польщі вже намагалася заборонити аборти, але це також спричинило масові заворушення.

Після чергового рішення у 2020 році уряд Польщі закликав не виходити на протести через погіршення ситуації з коронавірусом.

Схожі новини