Передплата 2024 «Добрий господар»

У зимову негоду дикі кози рятувалися омелою і яблуками

Диким козам прийшли на підмогу... енергетики

Підніжний корм може впасти і з висоти... Колаж Ігоря Нестюка
Підніжний корм може впасти і з висоти... Колаж Ігоря Нестюка

Сніжні хуртовини і тріскучі, до мінус 20, морози, які відвідали наші краї кілька днів тому, стали справжнім випробуванням для лісової дичини. У таку негоду їй тяжко добути собі корм і легко виснажитися. Диким козам на моїй малій батьківщині, на Бережанщині, несподівано прийшли на підмогу… енергетики.

За календарним планом, ремонтники замінювали на бетонні старі дерев’яні опори лінії електропередач. Заодно обрізали дерева, гілля яких заважало їм протягувати проводи. Бензопили дзвеніли, зокрема, у садах. На багатьох тамтешніх яблунях висіло кучеряве кулеподібне суцвіття омели, цього паразита, який витягує соки у здорового дерева. Тож разом із обрізаним гіллям воно летіло додолу…

Зробивши свою справу, ремонтники поїхали, а під вечір, коли добре смеркло, на це місце поквапилися сарни. «Зачищали» територію — смакували листям і білими ягідками омели. Для садовини вона — страшний ворог, отрута, а для них, звірів, виявилася другом, поживою. Про те, що ці кучеряві кущики були смачними, свідчать десятки відбитків козячих ратичок. Повечерявши омелою, сарни підкріпилися ще й десятками примерзлих яблук, які господарі навмисно залишили з осені на землі.

Схожі новини