Передплата 2024 ВЗ

"Нафтогаз" встановив ціну на газ нижчу, ніж рекомендував уряд

  • 27.01.2021, 10:50
  • 598

Ціну вказано без вартості розподілу газу

Ціна на природний газ у лютому 2021 року для клієнтів «Нафтогазу» встановлено на рівні 6,86 грн/куб.м із ПДВ, без вартості розподілу (доставки). Зазначена ціна є нижчою, аніж встановлені граничні 6,99 грн/куб.м урядом України. Про це повідомляє газопостачальна компанія «Нафтогаз».

Компанія наголосила, що зниження ціни на газ, відповідно до рішення уряду, діє до кінця березня 2021 року. У квітні вартість блакитного палива буде встановлюватися на ринкових основах.

«У лютому в межах тарифного плану „Місячний“ ціна блакитного палива — 6,86 грн/куб.м з ПДВ. Вона є нижчою за рекомендовану урядом ціну шляхом мінімальної власної націнки», — йдеться в повідомленні.

У компанії зазначили, що закуповують газ на умовах, які є доступними усім іншим постачальникам. Крім того, там нагадали, що для клієнтів, які торік оформили тарифний план «Річний» ціна блакитного палива залишиться на рівні 4,73 грн, 5,24 грн і 6,45 грн за куб. м (залежно від місяця підписання на тариф).

«Нафтогаз» уточнив, що наразі обслуговує близько 9% всіх споживачів в Україні, що складає 1,1 млн домогосподарств.

«Газопостачальна компанія „Нафтогаз України“ як постачальник „останньої надії“ (ПОН) також готова постачати газ усім побутовим споживачам, постачальник яких не зможе або відмовиться забезпечити своїх клієнтів газом за регульованою ціною. Ціна газу для клієнтів ПОН — 6.99 грн/куб.м з ПДВ, без вартості розподілу (доставки). Перебоїв із газопостачанням не буде», — сказано в заяві.

Своєю чергою, голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв пояснив встановлення такої ціни тим, що компанія обходиться без власних відділень й надає перевагу електронним сервісам. Також він висловив упевненість, що державне регулювання знищує конкуренцію. Як приклад він назвав відсутність нових постачальників газу для населення упродовж шести років дії режиму спецзобов’язань ПСО, який вводили як тимчасовий захід для переходу до вільного ринку газу.

«І хоча в рамках граничної ціни ми можемо продовжувати конкурувати один з одним, ми сподіваємось, що цей режим буде недовгим. Прискорити повернення до ринкових умов роботи можуть всі постачальники, які запропонують своїм клієнтам не спущену згори ціну, а власну унікальну пропозицію», — написав Коболєв у Facebook.

Схожі новини