Передплата 2024 ВЗ

Через допис у Фейсбуці судять … пенсіонера (відео)

  • 26.01.2021, 16:50
  • 1 033

На наступному засіданні у справі планують заслухати свідків

Володимир Терещенко приходить до будівлі суду раніше за всіх. Сьогодні у нього перше засідання у справі. Перед цим заходив до церкви, помолитися. Підтримати Володимира у суді прийшли його товариші, передає 5 канал.

«Це театр абсурду, ця людина — активний учасник Революції Гідності, патріот, і те, що зараз відбувається — це нонсенс якийсь, це абсурд, це спроба перекласти з хворої на здорову голову, це спроба з моєї точки зору розправитись із патріотами», — вважає друг Володимира Павло Романенко.

Але всіх до зали суду не пускають через карантин.

Пенсіонера Володимира Терещенка судять за репост картинки у фейсбуці. Працівники СБУ знайшли на сторінці чоловіка пост дворічної давності, де він начебто закликає до насильницького повалення державного ладу. У дописі з Фейсбуку, який поширив пан Володимир, були слова про негідників при владі, про стадіон, де треба їх зібрати, та про розстріл.

«У сукупності є закликом до державного перевороту в Україні на чолі з диктатором за підтримки армії МВС, СБУ, до масових розстрілів на стадіонах наволочів і упирів, за контекстом під наволочями і упирями маються на увазі представники влади, тобто закликом до насильницької зміни і повалення державного ладу», — сказав прокурор відділу Черкаської обласної прокуратури Микола Мартинюк.

Прокурор зачитує звинувачення та санкцію статті — максимальний термін — три роки за ґратами.

У суді Володимир Терещенко сидить з опущеною головою, після засідання зізнається: йому було дуже соромно, що доводиться тут перебувати. А ще каже, що не пам'ятає, як той допис опинився на його сторінці у соцмережі.

Коштів на адвоката у пенсіонера немає, утім захищати обвинуваченого погодилася Українська Гельсінська спілка з прав людини. Адвокатка, яка вивчала справу, переконана: складу злочину в діях Володимира Терещенка немає.

«Слідством не здобуто жодних доказів, що Терещенко мав на меті якісь там цілі повалити якийсь конституційний лад, якісь державну владу, навіть якби Терещенко апріорі розмістив на своїй сторінці у ФБ репост, то ніяких наслідків це за собою не потягло, під час огляду сторінки у ФБ цієї картинки цю сторінку подивилася аж одна людина», — пояснила адвокатка Людмила Геращенко.

За пів години перше засідання закінчилось, але судова тяганина триває. Для Володимира Терещенка, попри підтримку друзів та знайомих, звинувачення виявилися дуже болючими.

«Я просто фізично розмазаний як особистість, як якийсь злочинець, подонок, людина без моралі, жорстоко», — каже обвинувачений Володимир Терещенко.

Наступне засідання у справі суд призначив на 15 лютого, тоді планують заслухати свідків.

Схожі новини