Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Новий уряд в Естонії вперше очолила жінка

  • 26.01.2021, 14:10
  • 529

Попередній Кабмін пішов у відставку через корупційний скандал

Президентка Естонії Керсті Кальюлайд затвердила новий уряд країни, який вперше очолила жінка — лідерка Партії реформ Кая Каллас. Тепер міністрам залишилося скласти присягу. Про це з посиланням на естонське видання ERR повідомляє Громадське.

Напередодні, 25 січня, естонський парламент обрав Каю Каллас новою прем'єркою. На тлі корупційного скандалу з минулим урядом Каллас за півтора тижня сформувала новий Кабмін із представниками Партії реформ і Центристської партії.

14 міністерських посад розділені між партіями порівну (по 7), крім того, шість членів нового уряду — жінки.

Кая Каллас була депутаткою естонського парламенту двічі: з 2011 по 2014 рік, а також із 2019 року. До того вона була депутаткою Європарламенту. Її батько у різні часи також був прем'єр-міністром Естонії, депутатом парламенту, міністром фінансів та міністром закордонних справ Естонії.

Що за корупційний скандал?

У ньому фігурує вже колишній генеральний секретар Центристської партії Михаїл Корб, радник ексміністра фінансів Керсті Крахт, бізнесмен Гіллар Тедер та ще дві людини. Колишній прем'єр-міністр Естонії Юрі Ратас є головою Центристської партії, тому коли скандал набув розголосу, він 13 січня вирішив піти у відставку, разом із тим автоматично закінчилися повноваження всього уряду.

За версією правоохоронців, Корб пообіцяв допомогти пов'язаній з Тедером компанії Porto Franco отримати кредит на 39,4 млн євро за пільговою ставкою. В обмін на це бізнесмен мав пожертвувати Центристській партії перед місцевими виборами до мільйона євро.

Крахту і Тедеру висунули підозри у відмиванні коштів. Крім того, Крахта підозрюють у зловживанні службовим становищем. Усіх підозрюваних у справі, окрім Корба, вже затримали. Але прокуратура ще не клопотала про взяття кого-небудь під варту.

Тедеру та Крахту загрожує до 10 років позбавлення волі. Корбу загрожує менший термін, а Центристській партії — штраф. Водночас головний державний прокурор Тааві Перн наголосив, що перелік підозрюваних ще може бути розширеним.

Однак Ратас заявив, що не причетний до ухвалення незаконних рішень на посаді прем'єра. За його словами, генпрокурор та генеральний директор поліції охорони також підтвердили, що не сумніваються в ньому.

Схожі новини