Передплата 2024 «Добрий господар»

Здолати Covid-19 може допомогти локриця

  • 25.01.2021, 17:00
  • 792

Такий потенціал у цій рослині виявили німецькі вчені

Боротьба із Covid-19 зараз чи не найголовніший клопіт медиків усього світу. На пошук і розробку медичних препаратів і засобів, що допоможуть подолати цю недугу, кинуто великі сили і кошти. Результатом чого і стало винайдення у найкоротші терміни кількох вакцин і початок щеплення населення у багатьох країнах світу. Однак дослідження у цій сфері та пошуки інших дієвих засобів боротьби із коронавірусною інфекцією тривають.

Нещодавно група німецьких учених ви­явила здатність протистояти ковіду у пред­ставника фітотерапії — локриці (солодки). Експерименти наразі проводилися поза живим організмом, тобто в пробірці (in vitro).

Учені проаналізували водний екстракт кореня солодки на здатність його нейтра­лізуючої активності проти SARS-CoV-2 in vitro. З'ясувалося, що активний інгредієнт, який міститься в екстракті, — гліциризино­ва кислота — ефективно нейтралізує вірус, інгібуючи основну коронавірусну протеазу (фермент класу гідролаз, який розщеплює пептидний зв'язок між амінокислотами в білках).

Експерименти в пробірці показали, що ця кислота може бути потенційною противірусною сполукою, яка потре­бує подальшого вивчення для лікування Covid-19.

Дослідники вважають, що при лікуванні коронавірусу необхідні високоефективні ліки для госпіталізованих пацієнтів, а також для тих, хто лікується вдома. Фітотерапія може бути одним з варіантів для додат­кового лікування вірусних захворювань, включаючи Covid-19.

Уляна Дмитришин для газети «Добре здоров'я»

Схожі новини