Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Незабаром з українців почнуть стягувати гроші на "другу пенсію"

  • 25.01.2021, 14:15
  • 1 377

В Україні в 2021 році почнуть нову пенсійну реформу, яка дозволить у майбутньому виплачувати по дві пенсії. Вже з 2023-го з українців будуть збирати внески до спеціального фонду

Про це виданню UBR.ua розповіла голова парламентського комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова. Додатково платити внески не доведеться, перерозподілять уже чинні податки.

«За пропозицією прем'єр-міністра знайдено компенсатори для накопичень. Це — 2% від ПДФО (податок на прибуток) і 2% - від ЄСВ (Єдиний соціальний внесок), і для того, щоб зменшити ці витрати, потрібен бюджет 2023 року. Він буде трохи „перемонтований“ на ці відсотки, що підуть людям, яким будуть створені накопичення», — сказала Третьякова.

Глава парламентського комітету заявила, що для повноцінного запуску пенсійної системи другого рівня, яка передбачає накопичення «другої пенсії», крім виплачуваної державою, необхідний підготовчий період. За її словами, він вимагає створення необхідної законодавчої бази під реформу і інфраструктуру.

Читайте також: Кожен другий українець залишиться без пенсії в 60 років: скільки коштує стаж для пенсії

Нагадаємо, українці, згідно із законопроєктом про запуск другого рівня пенсійного накопичення від «Слуги народу» (№ 2683), щомісяця повинні будуть у середньому віддавати від 3% до 7% від зарплати.

В Україні мінімальна пенсія є однією з найнижчих у Європі. Уже кілька років виплату рахують за зниженим коефіцієнтом оцінювання стажу. Наприклад, якщо нині виходити на заслужений відпочинок, маючи середню зарплату (приблизно 10 тис. грн), то розмір пенсії становитиме всього 3,5 тис. грн.

Схожі новини