Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Курс гривні після локдауну: фінансисти дали тривожний прогноз

  • 24.01.2021, 15:15
  • 1 085

На минулому тижні курс готівкової валюти виявився досить стабільним, попри те, що Нацбанк значно послабив офіційний курс

Експерти — член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, керівник відділу аналітики ГК Forex club Андрій Шевчишин і президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко розповідають, куди піде тренд з понеділка, коли жорсткий карантин закінчиться, передає Главком.

Що сталося з курсом за тиждень

На тижні, що минає, курс готівкового долара змінювався в межах 5−7 копійок. Тиждень почався з 28,31 і 28,06 грн/долар відповідно і закінчився 28,34 і 28,13 грн/долар. Середній спред (різниця між курсами купівлі та продажу) трохи звузився, але залишився широким — понад 20 копійок.

Це означає, що банки та обмінники вичікують, трохи граючи курсом туди-сюди для імітації хоч якогось руху на ринку. Бо як попит на готівку, так і її пропозиція з боку населення зараз низькі.

Нацбанк при цьому постійно послаблював гривню. Офіційний курс знизився на 21 копійку, з 28,05 до 28,26 грн/долар. На понеділок, 25 січня, регулятор встановив курс 28,16 грн/долар, зміцнивши гривню на 10 копійок.

Головні причини змін

Експерти кажуть, що головний драйвер курсу долара під час локдауну, коли ділова активність в країні знижується, — це нерезиденти. Якщо вони активно (на десятки мільярдів гривень) скуповують на міжбанку українські цінні папери — гривня зміцнюється. Якщо активно здають — послаблюється. Якщо немає ні того, ні іншого, то курс стоїть на місці.

На минулому тижні мав місце саме останній сценарій, стверджує Олександр Охріменко.

«Нерезиденти були пасивні, регулятор навіть не виходив на ринок. На готівковому ринку теж вичікували: і не скуповували, і не розпродавали валюту, розуміючи, що причин ані для девальвації, ані для ревальвації під час локдауну немає», — говорить Олександр Охріменко.

Читайте також: Аналітики пояснили стрибок курсу біткоїна

Однак Олег Пендзин каже, що на курс впливала не тільки неактивність нерезидентів.

«Якщо магазин промтоварів закритий на карантин, то, очевидно, що нема потреби в закупівлі нових партій імпортного товару, і, відповідно, немає попиту на валюту на міжбанківському ринку, курс її змінюється мало», — роз’яснив Олег Пендзин.

Андрій Шевчишин зазначив, що курс гривні в п’ятницю трохи зміцнився (до 28,18 грн/долар) після того, як Нацбанк знову зберіг облікову ставку на рівні 6% річних. Нацбанк також дав прогноз втрати ВВП країни на рівні 0,2% через січневий локдаун. Крім того, регулятор говорить про прогрес у переговорах із місією МВФ щодо розморожування програми кредитування і високо оцінює шанси на її перегляд. Успішність переговорів спрацює на зміцнення гривні.

Чого очікувати наступного тижня

Олександр Охріменко прогнозує пожвавлення ринку після закінчення локдауну. Імпортери стануть більше купувати валюту, це посилить девальвацію гривні до кінця тижня. Але не набагато, в межах 20 копійок. Банки та обмінники будуть купувати кеш дешево, а продавати дорого.

Олег Пендзин також бачить на наступному тижні ослаблення гривні. Експерт уточнив, що девальвація очікується невелика. На готівковому ринку курс підніметься максимум на 15 копійок, до 28,50 грн/долар в продажу.

З ним згоден і Андрій Шевчишин.

«При підході до позначки 28,3 грн за долар зростає продаж валюти на міжбанку. Після виходу з локдауну, ймовірно, посиляться покупки її імпортерами для поповнення запасів товарів і для енергетичного імпорту.

Припускаю, що найближчим часом гривня (безготівкова) залишиться в діапазоні 28,1 -28,3 грн за долар, з тяжінням до нижньої межі діапазону, — підсумував Андрій Шевчишин.

Готівкова гривня буде продаватися копійок на 20 дорожче — 28,3−28,5 грн/долар.

Продавати чи купувати валюту

Експерти, як і раніше, не радять здавати готівкові долари без крайньої потреби. Також поки не варто довіряти гривні, вкладаючи в неї заощадження.

«До остаточного розуміння, чим закінчаться переговори з МВФ, зважаючи на їхнє негативне ставлення до ситуації з регулюванням цін на газ для населення, не варто мати великі заощадження в гривні, — каже Олег Пендзин. — Якщо співпраця з МВФ виявиться замороженою, це дасть зниження активності нерезидентів на міжбанку. Що призведе до необхідності емісії Нацбанком гривні для виконання соціальних зобов’язань уряду. Останнє означатиме різку девальвацію нацвалюти».

Андрій Шевчишин і Олександр Охріменко також вважають ризикованим тримати зараз заощадження в гривні. Краще, за можливості, вкладати зайві гроші у валюту: або в готівку, або на депозити в надійному банку.

Схожі новини