Передплата 2024 «Добра кухня»

Снігові баталії і зіткнення з поліцією: як росіяни протестували за Навального

  • 24.01.2021, 14:35
  • 664

Одразу у декількох містах Росії 23 січня люди влаштували протести на підтримку російського опозиціонера Олексія Навального. Затримали понад 3,4 тисячі людей. Мітингувальники навіть прийшли до СІЗО, де утримують політика. Там виникли жорсткі сутички

Напередодні сам Навальний закликав людей не боятися та виходити на вулиці, повідомляє 24 канал.

Скільки людей затримали?

Станом на 12:20 24 січня кількість затриманих зросла до 3435 людей, повідомляє «Дождь».

За інформацією «ОВД-Інфо», найбільше протестувальників затримали у Москві — понад 1,3 тисячі, а в Санкт-Петербурзі — понад 500.

Читайте також: Балтійські країни ініціюють нові санкції через придушення протестів у РФ

Крім того, дитяча омбудсменка Анна Кузнєцова повідомила, що затримали близько 300 неповнолітніх, 70 з них — у Москві, 30 — у Санкт-Петербурзі. Однак більшість з них відпустили.

Загалом у протестах взяли участь близько 100 тисяч людей. Крім того, багато людей постраждали, оскільки силовики не гребували застосовувати проти мирних людей грубу силу.

Москва

Мітингувальники прийшли до СІЗО, де утримують Навального. Вони вимагали відпустити опозиціонера. Силовики оточили будівлю, вхід до ізолятора закрили вантажівкою.

Протестувальників почали жорстко затримувати. Попри це, на місце прибували нові мітингувальники, однак силовики «зачищали» і їх. Піднімали руку навіть на жінок: побили дівчину, яка нібито вагітна.

До речі, росіяни помітили, що під час протестів біля СІЗО не вдавалося викликати «Яндекс таксі» до ізолятора. У компанії зауважили, це через те, що частина вулиць перекрита.

Як все починалось?

У столиці Росії акцію протесту запланували на 14:00, однак силовики із самого ранку готувалися до затримань. Ще о 10:00 очевидці помітили важку бронетехніку, яка рухалася у напрямку Москви.

Також на Пушкінській площі, де мали б збиратися прихильники Навального, комунальники вирішили перекласти плитку. Вони встановили огорожу і не пускали туди людей. Крім комунальників на Пушкінській площі чергували силовики. Згодом Тверську вулицю в Москві перекрив автобус.

Користувачі соцмереж поскаржилися на перебої в роботі Twitter та найбільших мобільних операторів у Москві. Також силовики у Москві закривали декілька станцій метро, але станом на 12:00 вони працювали у штатному режимі.

На Страсному бульварі протестувальники прорвали огородження силовиків. Почались жорсткі сутички, протестувальники кидали в ОМОНівців петарди. Однак поліція відтіснила натовп.

Зверніть увагу! Керівник штабів Навального Леонід Волков вже анонсував нові мітинги, що відбудуться наступних вихідних.

Снігові бої

Мітингувальники активно закидали сніжками силовиків. Снігові бої влаштували під скандування мітингувальників. Під «атаку» потрапили й машини поліції.

До речі, машину, що належить ФСБ, спочатку закидали снігом, а потім розбили заднє скло й нібито вибили око водію.

«Зачистка»

Близько 16:00 у Москві почали «зачистку». Силовики масово затримували та жорстоко били людей. Їм завдавали сильних ударів, розбиваючи голови. Крім того, під час затримання в одного з мітингувальників стався напад астми, він знепритомнів. Однак ОМОНівці все одно надягли на його руки кайдани.

У Москві головна локація протестів — Пушкінська площа. За попередніми підрахунками, на акцію протесту у столиці Росії вийшли понад 40 000 людей. Хтось із протестувальників на шляху до Кремля почав кидати фаєри.

На протест у Москві вийшли й рідні Олексія Навального: його мати та дружина Юлія. Останню, до речі, затримали силовики. Щоправда, згодом відпустили.

Хабаровськ

Перші акції стартували в Хабаровську приблизно о 13:00 за місцевим часом (5 ранку за Києвом). Загалом на акцію протесту у Хабаровську вийшли приблизно 1 000 людей. Вони скандували: «Ми не боїмося!», «Банду Путіна — під суд!» і «Путін — злодій!».

Бійці ОМОНу почали жорсткі затримання, застосувавши проти протестувальників кийки. Силовикам вдалося повністю розігнати протест. Вони масово затримували активістів і кидали їх до автозаків.

Санкт-Петербург

У Петербурзі силовики закрили станцію метро «Адміралтейська», що є найближчою до місця збору учасників акції. Там нібито почали ремонтні роботи ескалатора.

Поліція переслідує активістів по всьому місту. Деякі активісти перестали виходити на зв'язок.

Очевидці зафіксували на відео, як ОМОНівець вдарив жінку ногою в живіт: Її терміново госпіталізували. У результаті потерпіла отримала струс мозку.

Іркутськ

В Іркутську протестувальники прийшли до обласної адміністрації. Люди скандували «Шахраї та злодії, п'ять хвилин на збори». В акції взяли участь приблизно 1 000 осіб.

Якутськ

Жителі Якутська вийшли на акцію протесту, незважаючи на 50-градусний мороз. Вони вимагали звільнити опозиціонера Олексія Навального. За оцінкою газети «Якутськ вечірній» на акцію протесту вийшли 300 людей.

Южно-Сахалінськ

Спочатку пікети планувалися на площі біля будинку уряду, але там почали демонтаж новорічної ялинки. Люди зібралися навпроти — у сквері біля Чехов-центру. У розпал акції там перебувало 400 осіб. Присутні викрикувати гасла «Навальному — свободу!», «Ми тут влада!», «Злодій повинен сидіти у в'язниці», «Росія повинна бути вільною!».

Великою колоною протестувальники дійшли до площі Перемоги й розділилися. Саме після цього почалися масові затримання.

Красноярськ

У Красноярську на акцію протесту вийшло приблизно 1 500 людей. Люди зібралися на Червоній площі, однак майже відразу їх оточили силовики. Бійці ОМОНу почали точкові затримання.

Владивосток

Учасники акції на підтримку опозиціонера Олексія Навального перекрили рух центральною вулицею Владивостока. За оцінкою кореспондента «Комерсант», у мирному протесті взяли участь 3 000 людей, натомість влада заявляє лише про 300−500 активістів.

Цікаво, що на акцію протесту прийшов відомий блогер Юрій Дудь.

У місті почалися жорсткі сутички протестувальників і силовиків. Очевидці повідомили, що було чути попереджувальні постріли у повітря.

Новосибірськ

Силовики у Новосибірську побили активіста кийками по голові. Хлопець впав на землю, втративши свідомість. Постраждалого госпіталізували у лікарню.

Також ОМОНівці били та затримували журналістів. За інформацією ЗМІ, побоїща не припинялись навіть в автозаках.

Сутички протестувальників і силовиків

Жорсткі сутички вже відбулися також у Єкатеринбурзі, Красноярську та Орлі. У Єкатеринбурзі силовики жорстко затримували і застосовували силу до мітингувальників. Схожа ситуація — в Красноярську. Там мітингувальники відповідали сніжками. В Орлі мітингувальники забралися на гору та проти поліції виставили ланцюг міцних хлопців.

Схожі новини