Передплата 2024 ВЗ

Усе для туристів: в Туреччині знесуть щонайменше 240 будинків

  • 23.01.2021, 18:50
  • 772

Влада Туреччини знесе щонайменше 240 будівель, щоб туристи могли спостерігати автентичну картину історичного центру одного з міст на південному сході країни Мардін

Це перша настільки масштабна акція в Туреччині, затіяна заради туристів. Про це з посиланням на російську Асоціацію туроператорів передає Громадське радіо.

Мардін — один з важливих туристичних центрів південного сходу Туреччини, що набирає популярність у іноземних туристів всі останні роки. З 2012 до 2019 року кількість туристів, які відвідують місто, зросла з 2 млн до 5 млн в рік.

У старому Мардіні, де будинки і споруди на схилі гори з давніх-давен були розташовані таким чином, щоб не затуляти панораму міста сусідам, дійсно унікальна історична архітектурна забудова. Тут сусідять будівлі сельджукського періоду, епохи артукіди і Османської імперії, поруч стоять стародавні церкви різних християнських конфесій і мечеті з медресе, старовинні будинки і особняки турецьких, арабських, єзидських, вірменських, сирійських сімей.

У XX столітті, в міру розвитку міста, на території старого Мардіна з’явилися і численні комерційні та технічні приміщення, зовсім не відповідають вигляду східного середньовічного містечка, який і приваблює сюди туристів.

Ще в 2009 році Фонд розвитку Євросоюзу виділив 6 млн євро на реалізацію проекту по знесенню 2,5 тис. споруд в історичній частині міста. Однак до 2010 року було знесено всього 40 будинків, а потім реалізація проекту, частково через розбіжності Туреччини і ЄС, була зупинена. В кінці січня Міністерство навколишнього середовища і урбанізму Туреччини виділило 10 млн турецьких лір на знесення 240 будівель, «які псують історичну картину центру міста»

Схожі новини