Передплата 2024 «Добра кухня»

Патріарху Філарету – 92 роки

  • 23.01.2021, 10:30
  • 1 028

У суботу, 23 січня, почесному патріарху Православної церкви України Філарету, настоятелю Української православної церкви Київського патріархату виповнюється 92 роки

Саме він протягом десятиліть був ключовою фігурою в боротьбі за незалежне українське православ'я, відродивши УПЦ Київського патріархату та отримавши за це анафему в Росії. Однак автокефальну ПЦУ очолив не він, а його намісник Епіфаній. У чому суть конфлікту, який виник між двома церковними діячами, пише OBOZREVATEL.

Що зробив Філарет для України

Свою кар'єру Філарет (в миру Михайло Денисенко) починав у Московській духовній семінарії, а після смерті патріарха Московського Пимена став намісником престолу, тобто фактично виконував обов'язки патріарха. Він був другим українцем на цій посаді після Стефана Яворського, який обіймав аналогічну посаду за Петра I.

1990 року Філарет став настоятелем Української православної церкви, отримавши титул митрополита Київського і всієї України. У незалежній Україні він домагався незалежності й для церкви. За відродження Київського патріархату Росія звинуватила його в розколі та відлучила від церкви. Тільки через 22 роки, в жовтні 2018 року, Вселенський патріархат реабілітував Філарета.

Що сталося після отримання Томосу

Перші розбіжності між Філаретом і Епіфанієм виникли практично одразу після отримання Томосу про автокефалію. Філарет вважав неприпустимим поминати настоятеля РПЦ Кирила в диптиху помісних церков, а Епіфаній, зі свого боку, згідно з вказівками Вселенського патріарха, під час першої служби згадував Кирила нарівні з іншими главами помісних церков.

У травні 2019 року Філарет зробив розсилку запрошень архієреям колишньої УПЦ КП на її бланках та заявив, що вона не припинила існування.

Крім того, в інтерв'ю DW Філарет повідомив, що Епіфаній рідко з ним спілкується, і припустив, що ПЦУ загрожує розкол. На сайті УПЦ КП було опубліковано звернення патріарха, у якому він закликав митрополита Епіфанія не чинити жодних дій без його згоди. Також стверджувалося про «попередньо досягнуту» домовленість, згідно з якою настоятелем ПЦУ буде Епіфаній, кандидатуру якого висунув Філарет, але фактично керівництво Церквою продовжить патріарх.

На пресконференції 15 травня 2019 року Філарет звинуватив президента Петра Порошенка і настоятеля ПЦУ Епіфанія в невиконанні обіцянок, які, за його словами, були йому надані напередодні Об'єднавчого Собору. А 16 травня ПЦУ підтвердила ліквідацію УПЦ КП під час собору та оприлюднила відповідну постанову, підписану Філаретом.

У січні 2020 року Філарет заявив, що відкликає свій підпис під документом про Об'єднавчий собор, що проголосив створення ПЦУ і ліквідацію УПЦ КП, пояснивши це тим, що томос, отриманий Україною, на відміну від виданих іншим країнам передбачає залежність української церкви від грецької. Водночас представник Священного Синоду Євстратій Зоря пояснив, що названа постанова не є угодою, яку можна розірвати.

4 лютого 2020 року синод ПЦУ позбавив повноважень Філарета, оскільки патріарх проігнорував його попередні засідання.

Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше архієпископ Євстратій Зоря розповів, що Філарет погрожував митрополиту Епіфанію поваленням. Він вимагав від нього відмовитися керувати церквою в Україні та представляти її лише за кордоном.

Нагадаємо також, у вересні 2020 року Патріарх Філарет був госпіталізований з коронавірусом. Два тижні він пролежав у реанімації.

Схожі новини