Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сьогодні - День Соборності України: в мережі оголосили про онлайн-ланцюг єднання

  • 22.01.2021, 09:10
  • 795

День Соборності України – свято, що відзначається щороку 22 січня. В цей день було проголошено Акт возз'єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки в 1919 році

Історія Дня Соборності

На офіційному рівні День Соборності України почали відзначати з 1999 року. Указ президента України № 42/99 був прийнятий 21 січня 1999 року, про це пише РБК.

«Враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки для утворення єдиної соборної держави», — йдеться в документі.

Варто відзначити, що в цей день також згадують іншу подію, що сталася 22 січня 1918 року — прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася незалежність УНР.

Однак з 30 грудня 2011 року в Україні це свято перестало бути офіційним, оскільки його скасував президент Віктор Янукович, але у 2014 році наступний президент України повернув своїм Указом День Соборності в статус офіційного свята.

Значення Дня Соборності

Це свято, що символізує єдність українських земель. Це одне з найважливіших свят для України, оскільки у цей день відзначається і День Соборності, і перше проголошення незалежності України.

Традиції Дня Соборності

У цей день жителі України утворюють «живий ланцюг» єднання, із заходу до сходу. Перша така масова акція відбулася 22 січня 1990 року — в 71-шу річницю Акту Злуки. Більше мільйона людей взялися за руки та утворили безперервний ланцюг від Києва до Львова. Ця акція стала наймасовішою і яскравою в проявах єдності, і прагнення українців до свободи.

Щорічно акції єднання проходять у багатьох містах України. У Києві такий ланцюг влаштовують на мосту Патона, між правим і лівим берегом столиці.

День Соборності України є державним святом, однак він не є вихідним.

Цього року традиційний ланцюг єдності замінили на віртуальний. До акції долучилися вже понад 12 тисяч українців.

Зазначається, що це супутникова мапа, на якій розташовані аватарки тих, хто вже долучився до акції. За задумом авторів, ланцюг має простягнутися від Софійської площі в Києві до парку Тараса Шевченка в Сімферополі.

Щоби стати у віртуальний ланцюг, потрібно зареєструватися на сайті. Братися за руки на знак єднання 22 січня в Україні почали понад 30 років тому. Зазвичай у цей день тисячі людей по всій Україні ставали в живий ланцюг і розгортали синьо-жовтий стяг. Але цьогоріч відзначити традиційно завадила пандемія коронавірусу.

Схожі новини