Передплата 2024 «Добра кухня»

На площі Міцкевича консервують Високий мур і бруковану дорогу XV століття

На площі Міцкевича, 9, що у самому центрі Львова, розпочали облаштування унікального археологічного простору - з фрагментами Високого муру і брукованої дороги XV століття. На цьому місці зведуть готель

Фото “Дивись. Інфо”
Фото “Дивись. Інфо”

«Зараз перебуваємо на першому етапі консервації муру, але вже багато що встигли зробити, — розповів археолог, керівник консерваційних робіт на площі Міцкевича Дірк Брюггеманн-Булгаков. — Зокрема, весь простір розділили на дрібні квадрати та в електронному вигляді зафіксувати усі елементи, знайдені під мурами. По усій довжині дороги розробили сім великих шаблонів, які до міліметра відбивають профіль поверхні. Камені, з яких викладено дорогу, потребують спеціальної обробки. Також потрібно буде зробити спеціальні ін’єкції в породу, щоб вберегти глину від розсипання. Загалом нам потрібно законсервувати 25 тонн брукованого шляху. Це серйозний виклик. Зможемо продемонструвати анатомію середньовічної вулиці Львова».

Ділянка на площі Міцкевича, 9, де постане готель — це південно-західна частина середньовічного міста. Через неї проходила частина Високого муру, збудованого у другій половині XIV ст. (між вежами кожум'яків і бондарів). 2020 року фахівці Науково-дослідного центру Інституту археології НАН України «Рятівна археологічна служба» повторно дослідили фрагменти муру, розкриті під час попередніх розкопок, а також деякі нові мури, які раніше не вдалося розкрити з технічних причин. За прогнозами експертів, консервація Високого муру триватиме до середини 2021 року.

Схожі новини