Передплата 2024 «Добра кухня»

“Припускаємо, цей архів збирали для Проводу ОУН”

Центр досліджень визвольного руху оприлюднив унікальні архівні документи часів УПА, які були сховані у бідоні з-під молока

Архів знайшли ще 2009 року у лісі поблизу села Лапаївки Львівської області. Восени 1950 року повстанці закопали 320 документів у металевому молочному бідоні.

«Лапаївський архів — унікальна знахідка для науковців і громадськості, — пояснив „ВЗ“ історик, член Центру досліджень визвольного руху Руслан Забілий. — Знайдений масив включає поради для підпільної друкарні, описи вибухівки, інструкцію про ведення фінансів, а також поіменні списки загиблих повстанців — із біографіями та описами обставин загибелі. Припускаємо, архів збирали для Проводу ОУН. Імовірно, частина документів була призначена для генерала Романа Шухевича, Головного командира УПА».

За словами Забілого, у бідоні були протоколи допитів упівців, тексти підполковника УПА Степана Фрасуляка, який керував підготовкою повстанців, звіти підпілля з Волині, Львівщини, Дрогобиччини, Рівненщини, Станіславщини, Тернопільщини; вишкільні матеріали, накази про присвоєння звань воякам УПА… Один із документів — уривки із листів селян, яких депортували у Сибір. Люди голодували й просили родичів про допомогу: «Прошу тебе, не забувай про мене! Рятуй, чим можна і як можна, бо дуже тяжко жити… Прошу вас, требуйте дітей додому, хай з голоду не вмирають».

Схожі новини