Передплата 2024 ВЗ

У Норвегії після COVID-вакцинації померло 29 літніх людей

  • 17.01.2021, 10:55
  • 616

У Норвегії зареєстрували 29 смертей серед людей віком старше 75 років, яким раніше зробили перше щеплення проти коронавірусу. Влада розслідує вказані випадки смерті

Про це повідомляє Bloomberg.

Норвезьке агентство з лікарських засобів на запит Bloomberg відповіло, що до п'ятниці, 15 січня, Pfizer/BioNTech була єдиною вакциною, доступною в Норвегії. Таким чином, усі смерті пов'язані зі щепленням саме цим препаратом.

Агентство також зазначило, що у відомстві обізнані про аналогічні випадки, зафіксовані в інших країнах, але поки не мають повної й детальної інформації про них.

У Норвегії розглянули вже 13 смертей, і Агентство інформоване про ще 16 смертей, деталі яких наразі вивчаються. Водночас усі повідомлення про смерть стосуються «людей похилого віку з серйозними хронічними захворюваннями».

«Більшість людей відчували очікувані побічні ефекти вакцини, такі як нудота і блювота, лихоманка, місцеві реакції в місці ін'єкції та погіршення стану».

Читайте також: Побічні ефекти вакцини Pfizer стривожили експертів FDA

З огляду на ці 29 смертей серед літніх людей у Норвегії припускають, що вакцинація проти Covid-19 може нести забагато ризиків для найстарших людей та важкохворих пацієнтів.

Норвезький інститут громадського здоров'я дійшов висновку, що для людей із супутніми захворюваннями навіть відносно легкі побічні ефекти вакцини можуть мати серйозні негативні наслідки.

Видання також зазначає, що Pfizer та BioNTech співпрацюють із норвезьким регулятором з метою розслідування випадків смерті після щеплень.

До вакцинації Норвезьке агентство з лікарських засобів повідомляло, що при щепленні найстарших та дуже хворих людей очікується, що летальні випадки можливі, проте не обов'язково відстежуватиметься причинно-наслідковий зв'язок між вакцинацією та смертю.

Дослівно Норвезьке агентство з лікарських засобів: «Цілком можливо, що відомі побічні ефекти вакцин могли бути фактором, що провокує серйозній перебіг хвороби або летальні наслідки».

Схожі новини